Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 feb 2014 09:59

Flera barn drabbade av sällsynt sjukdom

Jessica Tomei håller sin 4-åriga dotter Sofia Jarvis inder en presskonferens vid Lucille Packard barnsjukhus på Stanford University.
Sofia är ett av de barn som har drabbats av den polio-liknande sjukdomen som gjort hennes vänsterarm helt förlamad.

Jessica Tomei håller sin 4-åriga dotter Sofia Jarvis inder en presskonferens vid Lucille Packard barnsjukhus på Stanford University. Sofia är ett av de barn som har drabbats av den polio-liknande sjukdomen som gjort hennes vänsterarm helt förlamad.

Foto: Martha Mendoza

Över tolv barn har utvecklat en sällsynt polio-liknande sjukdom i Kalifornien, USA, det senaste året.

Inom bara ett par dagar har barnen blivit helt förlamade i sina armar och ben, berättar forskare vid Stanford University.

Sjukdomen utreds fortfarande, men den verkar vara mycket mystisk.

- Om något barn skulle visa några som helst symptom på plötslig svaghet i sina kroppsdelar är det viktigt att man direkt kontaktar en läkare, säger läkaren Keith Van Haren på Lucile Packard Children's Hospital vid Stanford University.

Läkarna säger att sjukdomen liknar polio, men det är inte samma sak.

- Flera av de barnen vi har under behandling har fortfarande inte fått tillbaka rörelsen i sina kroppsdelar.

Hittat 20 fall

Läkarna är i dagsläget inte säkra på om det är ett virus de har att göra med. Keith Van Haren har studerat fem fall från Monterey upp till San Francisco. Han har också identifierat två andra fall som hade enterovirus-68, som kommer från samma familj som polio-viruset. Sammanlagt har man hittat 20 fall.

- Vi vill ändå lugna läget, eftersom att det i nuläget inte ser ut att vara en epidemi, utan endast en del sällsynta fenomen. Vi har inte sett något liknande i Australien och heller inte i Asien, säger Van Haren.

Men för en del barn, som Sofia Jarvis, 4, är inte det speciellt tröstande.

Vänster arm slutade fungera

Hon utvecklade först något som såg ut att vara astma för två år sedan, men sedan slutade hennes vänstra arm att fungera och har varit förlamad sedan dess.

- Ni kan kanske förstå känslan. Vi har två pojkar som är helt friska och även Sofia var frisk. Vi kunde inte förstå vad som väntade och vi kunde inte förstå att hennes arm skulle vara permanent förlamad, sa hennes mamma Jessica Tomei vid en presskonferens.

De som fått sjukdomen har varit vaccinerade mot polio, men det hör alltså inte ihop med den här sjukdomen. Läkarna betonar ändå att det är fortsatt viktigt att alla ger sina barn polio-vaccin.

Eamnuelle Waubant, neurolog i San Francisco, berättar att forskarna tror, men inte har några bevis, att det är ett virsu som för de flesta barn visar sig som en vanlig förkylning. Men att en del barns biologiska struktur gör att de får svårare symptom och hon hoppas att de kan hitta lösningen där.