1 av 3: Här får ni bakgrunden
Åsa Witkowski arbetar på Nationellt centrum för kvinnofrid.
2 av 3: Åsa Witkowski arbetar på Nationellt centrum för kvinnofrid.
#Metoo-kampanjen har lett till att fler kvinnor ringer till hjälplinjen.
3 av 3: #Metoo-kampanjen har lett till att fler kvinnor ringer till hjälplinjen. Foto: Colourbox/Artem Furman

Fler utsatta kvinnor ringer till hjälplinjen

Allt fler kvinnor ringer till Kvinnofridslinjen. Och den enorma uppmärksamheten kring metoo-kampanjen har ökat antalet samtal. 

– Många blir påminda om sådant som hänt dem, säger Åsa Witkowski vid Nationellt centrum för kvinnofrid.

Nära 80 procent av alla kvinnor i Sverige har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp. Det visar en undersökning Demoskop gjort för Expressens räkning. 

Allt fler flickor och kvinnor säger också att de har utsatts för sexualbrott. Mern endast vart tionde fall anmäls till polisen, enligt tidigare studier om utsatthet för brott.

Under de tio år Kvinnofridslinjen funnits har antalet samtal ökat. Kvinnor i alla åldrar och från alla samhällsgrupper ringer dit.

Den senaste veckans diskussion om mäns övergrepp och kränkningar har gjort att allt fler kvinnor ringer. 

– Antalet samtal ökade med tio procent förra veckan. Jag tror många kvinnor börjar fundera på sånt de varit med om, blir påminda om det och de känslorna man hade, säger Åsa Witkowski. 

Metoo är ett tecken på att attityderna ändras

Många kvinnor som utsatts för övergrepp lägger skulden på sig själva. Att det var deras fel och att de inbjöd till kränkningen. Metoo-kampanjen är ett tecken på att attityderna börjar ändras, tycker Åsa Witkowski. 

– Man kanske tyckt att det inte är något man diskuterar och att det sådant som man får tåla som tjej. Men nu ser vi tydligt en förändring, att kvinnor inte längre accepterar det, att det inte är okej nånstans. 

Hon tycker att metoo-kampanjen är väldigt bra. Det är viktigt att kvinnorna tas på allvar och att den som varit utsatt känner att den inte är ensam.  

– Det är en styrka att få sätta ord på det som hänt, det gör att det blir mer begripligt. Jag hoppas att det också får effekt på jämställdhetsarbetet.

 

Kvinnofridslinjen

NCK driver den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Hit kan kvinnor som utsatts för hot, våld och sexuella övergrepp ringa för att få stöd och hjälp. Även närstående och personal som möter våldsutsatta kvinnor i sitt yrke är välkomna att höra av sig. 

Numret är 020-50 50 50 och linjen är öppen dygnet runt. De som svarar är specialutbildade socionomer och sjuksköterskor med minst fem års yrkeserfarenhet och vana att möta personer i kris och svåra livssituationer. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!