1 av 2 Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
2 av 2 Foto: COLOURBOX / COLOURBOX

Fler lägger in en prilla – och fler fimpar ciggen

Allt fler kvinnor lägger in en prilla. OECD:s senaste sammanställning av tobaksanvändningen i Europa visar att svenskarna fimpar cigarretterna – men snusar alltmer.

I dag röker färre än hälften så många svenskar som i slutet av 1980-talet. Det gör att Sverige är bäst i klassen i Europa tillsammans med Island och Norge, när det gäller andelen icke-rökare.

Men det är bara halva sanningen. Om man pratar om all tobaksanvändning, även snusandet, förlorar Sverige sin placering.

I slutet av 1980-talet uppgav knappt 1 procent av kvinnorna att de snusade varje dag, medan 17 procent av männen gjorde det. 2016–2017 snusade 22 procent av männen och 5 procent av kvinnorna.

Användningen av tobak i Sverige har minskat

I Sverige bygger resultaten på Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) där personer mellan 16 och 84 år har fått svara på frågor om sina tobaksvanor.

Totalt sett har svenskarnas användning av tobak minskat, från 34 till 23 procent, sedan slutet av 1980-talet – trots det myckna snusandet. År 2016–2017 uppger bara 11 procent att de röker dagligen – mot 27 procent i slutet av 1980-talet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande