Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 jun 2010 17:23

Uppdaterad 28 jun 2010 12:48

Fler impotenta under alliansstyre

Ökad impotens under allianses styre. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Ökad impotens under allianses styre. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Thinkstock.com

Impotensen har ökat bland män under de borgerliga regeringsåren.
Drygt 12 000 fler män har fått medicin mot erektil dysfunktion sedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister.
Traditionella variabler när en politik ska utvärderas är sysselsättning, arbetslöshet, socialbidrag, budgetunderskott och dylikt. Men ekonomiska nyckeltal i all ära, frågan är om inte alkoholkonsumtion, skilsmässor, konsumtion av läkemedel och självmord ibland kommer närmare hur människorna faktiskt mår. Sambandet må ju sedan de lärda tvista om.
Frågan är om svenska folket blivit lyckligare under det borgerliga styret.
- Lyckligare? Det är ett svårt begrepp, men jag tror i grunden att Sverige som land har anledning att ha en befolkning som kan känna lycka i större utsträckning än många andra delar av vår väld, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ökad huvudvärk

Året han klev in i Rosenbad var det drygt 707 000 personer som fick magsårsmedicin. Tre år senare var det 63 410 fler. Drygt 41 000 fler människor behövde medicin mot högt blodtryck och drygt 35 000 fler var i behov av antidepressiv medicin jämfört med 2006.
Även huvudvärken tycks ha ökat under Reinfeldt. Antalet personer som fick migränmedicin ökade under samma tid med 1 753. Av någon anledning ökade också antalet människor med erektil dysfunktion, i dagligt tal kallat impotens, med 12 362 personer.
Om aborter, skilsmässor och kondomförsäljning säger något om framtidstron, är även den statistiken dyster läsning för de borgerliga. Skilsmässorna ökade med 9 procent de tre första åren, aborterna med 5 procent och kondomförsäljningen med 2 procent.
- Ibland är det så att skilsmässa från ett dåligt äktenskap kan höja lyckan, säger Fredrik Reinfeldt.

Färre självmord

Samtidigt hittade 5 procent fler fram till altaret, så helt hopplöst har det inte varit. Alkoholkonsumtionen minskade också något, liksom självmorden.
Ökningen av människors besvär kan ju hänga ihop med många saker. En kan vara att antalet anmälda brott ökade med 13 procent från 2006 till 2009. Ett brott som särskilt märks är "bedrägeri och annan oredlighet" som ökade med hela 89 procent. Antalet mord minskade dock med 4 procent.
Däremot ökade konsumtionen av bakverk, i synnerhet pepparkakor, under alliansen, liksom köp av djupfryst fisk. Utlåningen av skönlitteratur på biblioteken gick ned medan barnböckerna gick upp.