I natt flyttar vi fram klockan en timme och går över till sommartid. Då ökar också antalet fall av akut hjärtinfarkter. Bilden är arrangerad.
I natt flyttar vi fram klockan en timme och går över till sommartid. Då ökar också antalet fall av akut hjärtinfarkter. Bilden är arrangerad. Foto: Ibl/Jupiter

Fler hjärtinfarkter nästa vecka

När vi går över till sommartid stiger antalet fall av akut hjärtinfarkt, skriver Upsala Nya Tidning.

Ökningen sammanfaller med att vi måste stiga upp en timme tidigare och efter en vecka är antalet hjärtinfarkter nere på normal nivå igen. Det visar en studie som publiceras i Sleep Medicine.

Det är sedan tidigare känt att risken för hjärtinfarkt är högre på måndagar än andra veckodagar. Läkaren Rickard Ljung ger därför rådet att ta sovmorgon på måndag.

Natten mot söndag är det dags att ställa fram klockan en timme, till sommartid.

Klockan 01.59 blir nästa minut 03.00 och det är startpunkten för längre kvällar.

Sverige införde sommartid 1980 och sedan 1997 ställer alla EU-länder samtidigt om till sommartid den sista söndagen i mars. Fast Sverige prövade sommartid redan 1916. Försöket upprepades inte då bönderna hade så många klagomål om svårmjölkade kor.

Sommar- och vintertid

Vintertiden är normaltid sedan 1870-talet.

Sommartiden infördes i Sverige 1980.

Sommartiden är sedan 1996 sju månader lång. I hela EU gäller att den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

(TT)