Nu lägger vi kängorna på hyllan – det är dags för bara fötter och lätta sommarskor! Men när sommarvärmen lockar till tunnare fotdon blir många påminda om vanliga fotproblem som vårtor och nageltrång.
Hur gör du för att hålla dina fötter fina? Elin Wallin, 24, student, Malmö: "Jag skrubbar fötterna och smörjer in dem med fotkräm. Sedan får man ta hand om naglarna också."
Hur gör du för att hålla dina fötter fina? Martin Arvidsson, 36, pappaledig marknadsdirektör, Malmö, med sonen Elliot snart ett år: "Absolut sandaler! Sedan brukar jag bada mycket. Jag smörjer in lillgossens fötter men jag är själv inte så bra på att smörja in mina."
Hur gör ni för att hålla fötterna fina? Nina Hellström, 40, revisor, Limhamn, och Malin  Jönsson, 27, revisor, Bjärred: "Vi går på pedikyr, då får man fina fötter. Nagellack är viktigt."
1 AV 4
Nu lägger vi kängorna på hyllan – det är dags för bara fötter och lätta sommarskor! Men när sommarvärmen lockar till tunnare fotdon blir många påminda om vanliga fotproblem som vårtor och nageltrång.
Foto: Colourbox
2 AV 4
Hur gör du för att hålla dina fötter fina? Elin Wallin, 24, student, Malmö: "Jag skrubbar fötterna och smörjer in dem med fotkräm. Sedan får man ta hand om naglarna också."
Foto: Christian Örnberg
3 AV 4
Hur gör du för att hålla dina fötter fina? Martin Arvidsson, 36, pappaledig marknadsdirektör, Malmö, med sonen Elliot snart ett år: "Absolut sandaler! Sedan brukar jag bada mycket. Jag smörjer in lillgossens fötter men jag är själv inte så bra på att smörja in mina."
Foto: Christian Örnberg
4 AV 4
Hur gör ni för att hålla fötterna fina? Nina Hellström, 40, revisor, Limhamn, och Malin Jönsson, 27, revisor, Bjärred: "Vi går på pedikyr, då får man fina fötter. Nagellack är viktigt."
Foto: Christian Örnberg

Fixa smärtfria och fina sommarfötter

Nu lägger vi kängorna på hyllan – det är dags för bara fötter och lätta sommarskor!

Men när sommarvärmen lockar till tunnare fotdon blir många påminda om vanliga fotproblem som vårtor och nageltrång.

– Det är många som skäms på stranden för sina fula naglar. Det kan vara nagelsvamp, säger Carola Richardson, auktoriserad fotterapeut.

Sommarfina fötter

Smörj för att motverka torra fötter och torrsprickor, du kan intensivsmörja under en period för att få riktigt fin hud. Använd gärna en salva med karbamid i som luckrar upp förhårdnader. Fila lätt och inte för ofta. För fina naglar är nagelolja bra. Tänk på att använda underlack om du lackar naglarna, det motverkar missfärgning. Rött nagellack kan göra naglarna gula.

Källa: Carola Richardson, auktoriserad fotterapeut

Enligt tidigare statistik från Sveriges fotterapeuter får tre av fyra svenskar någon gång problem med fötterna. Åkommor som nageltrång, liktornar och vårtor kan göra riktigt ont – och ofta är det obekväma skor som ligger bakom en del av problemen.

– Många får problem när de använder fel skor. Givetvis höge klackar men också trånga skor som inte passar din fot, skor som ger felställning eller skor i för täta material där svamp trivs, förklarar Carola Richardson, auktoriserad fotterapeut på Fotspecialisten.nu.

Carola Richardson, auktoriserad fotterapeut. Foto: Privat

Vanliga problem är förhårdnader och torra hälar. För att rå på problemen tar många till fotfilen. Men är du en hängiven filare ska du kanske tänka om.

– Folk filar för mycket. Ju mer du filar, ju mer triggar det huden att tillverka förhårdnader. Du ska smörja i stället med en bra fotsalva, helst dagligen. Jag tycker det är smidigast att göra på kvällen. Sätt flaskan på nattygsbordet.

Skavsår på sommaren

Ett annat vanligt problem på sommaren är skavsår. Carola Richardson berättar att problemen går att förebygga genom att inte gå barfota i skorna under längre promenader. Andra sätt att hålla sår och blåsor på avstånd är att ha dubbla, tunna strumpor i skorna vid längre promenader eller använda skavsårsplåster i förebyggande syfte.

Carola Richardson tycker att man ska gå få hjälp av medicinsk fotvård för svårare komplikationer som liktornar, vårtor, nageltrång och svamp för att undvika att felbehandla. Hon menar att många ser fel på vårtor och liktornar och därför tar till fel medel.

– Du kanske har nagelsvamp utan att veta om det. Medicinsk fotvård kan ge dig råden du behöver. Det är många som inte vet hur de ska sköta om sina fötter, säger Carola Richardson som poängterar att det är viktigt att gå till en fotterapeut som är ansluten till något av förbunden för fotterapeuter.

6 vanliga problem – och behandlingsmetoder

Blåsor 

När sommarskorna åker fram och strumporna av är det vanligt med skavsår och blåsor. Blåsor skapas av friktion och kan göra väldigt ont. Du ska helst inte tömma blåsorna, men har du mycket ont måste du göra det. Då gäller det att tvätta noga, lägga på en slava och sätta ett plåster över. Blåsor kan förebyggas med skavsårsplåster och att inte gå barfota i skor under långa promenader.

Förhårdnader 

Förhårdnader uppkommer på grund av tryck och slitage, ofta på grund av för trånga skor. Du kan avlasta området där du fått förhårdnader genom att använda skor som inte trycker mot foten. Du kan också fila på förhårdnaden, men försiktigt och inte mer än var fjortonde dag.

Liktorn

En liktorn orsakas ofta av nya skor som trycker på foten. Liktonren är en komprimerad förhårdnad som går in i huden som en tagg och kan göra väldigt ont. Det finns receptfria läkemedel som du själv kan använda för att behandla dina liktonar, men Carola Richardson menar att det bästa är att få hjälp av medicinsk fotvård. En fotterapeut skära loss liktornen som kan bli hård som en liten sten och ge råd om hur du ska avlasta liktornen.

Fotsvamp

Svampen trivs i fuktiga, varma miljöer och sprids därför i allmänna duschar på exempelvis badhus och gym. Huden flagnar och fjällar, ofta med klåda och sveda som följd. Du kan behandla fotsvampen med receptfria läkemedel, men Carola Richardson menar att det är bra att ta hjälp av en medicinsk fotterapeut som kan rågöra om det är svamp du drabbats av, eftersom det kan vara svårt att se själv. Det finns också självtester på apoteket och svamp går att behandla med receptfria läkemedel. Förebygg fotsvamp genom att använda badskor i offentliga duschar, luftiga skor och strumpor i naturmaterial. Ta väl hand om hud och naglar, svampen får lättare fäste i en trasig nagel eller hud.

Vårtor

Fotvårtor beror på viruset HPV (Human Papilloma Virus). Vårtor kan försvinna av sig själva, men ibland kan det ta flera år. Du kan skynda på läkningen med receptfria läkemedel. Carola Richardson menar att det är viktigt att ta hjälp av en fotterapeut som kan skära ner hård hud kring vårtan och rekommendera produkter. Fotvårtor kan förebyggas genom att använda badtofflor i allmänna duschar.

Nageltrång

När en nagel skär in i huden kan bakterier tränga in och orsaka infektion. Du kan själv behandla lindrigt nageltrång genom att peta in en bit kompress under nageln och en kompress fuktad med exempelvis Alsolsprit. En fotterapeut kan hjälpa till med en bland annat nagelkorrigering som gör nageln plan igen. Om du misstänker att du har en infektion med var och en varm dunkande smärta, ska du söka hjälp på vårdcentralen. I värsta fall kan du behöva äta penicillin. Förebygg nageltrång genom att inte använda för trånga skor, klipp tånageln rakt över och inte för kort och använd gärna nagelolja så att du håller nageln fin och mjuk.

Källa: Carola Richardson, auktoriserad fotterapeut, Vårdguiden 1177