Fixa fina vinternaglar

Naglarna behöver lite extra omsorg om vintern. De
skivar sig lätt, spricker och går av. Här är Expressens skönhetsexpert Jessica Berghults bästa tips för sköra naglar.

Polera

Polera nageln blank med slät polerdyna. Då stimuleras tillväxten och nagelns yta slätas till. Börja med att dra lätt med den grövre sidan och använd sedan den släta för att gnugga upp glans.
Produkttips: H&M har en polerdyna som duger bra.

Nagelolja

I nageln finns mängder med små luftkuddar. Nageloljans uppgift är att tränga ner i nageln och fylla ut dessa små tomma luftrum. Då först kan nageln bli smidig och motståndskraftig. För bästa resultat var ihärdig! Massera in ett par droppar på varje nagel innan du somnar så kan oljan arbeta ostört hela natten. Det ger garanterat resultat.
Produkttips: Apotekets mandelolja , Apoteket.

Nagelstärkare

En nagelstärkare stärker nageln utifrån. Men använd inte som enda produkt, då blir nageln hård och stel. Var försiktig med nagelförstärkaren. Foto: CHRISTER WAHLGREN
En nagel måste vara elastisk för att hålla. Kombinera därför med en olja.
Produkttips: Siliciumstärkare, Depend.

Kisel

Kiselbrist kan ge sköra naglar, som skivar sig. Kosttillskott med kisel finns på hälsokosten bland annat Silica forte. Bra kiselkällor är annars råris, sojaböner och gröna bladgrönsaker.

Vitaminer

Vitaminer och mineraler är inte bara viktiga för kroppen. Även naglarna mår bra av lite extra kosttillskott, speciellt vitamin A, hela vitamin B-komplex, biotin och mineralerna kalcium, järn och magnesium.

FAKTA

Undvik:


* Att ha händerna för mycket i vatten. Måste du till exempel diska eller slabba i vatten så använd handskar.

* Aceton och andra starka nagellacksborttagningsmedel
som förstör nagelns struktur.

* Att fila naglarna med en gammaldags metallfil. Den frasar upp nageln onödigt mycket. Skonsammare är fina sandpappersfilar eller glasfilar.

* Att droppa utanför. Många nagelstärkare innehåller formaldehyd som stärker och konserverar nageln men inte är bra att få på händerna. Var noga med att inte droppa eller pensla nagelstärkaren på huden.