"Nu ser jag fram emot att gå i kjol hela sommaren", säger Gulli Larsson. Hon hade stora åderbråck som försvann helt med en metod där läkaren sprutar in en skumlösning i bråcken.
Till vänster: före- och efter injektionsbehandling med skum. Behandlingen har utförs av Brigitte Galland Perhard, specialist på kärlsjukdomar på Läkarhuset, Stockholm. Benen tillhör inte Gulli Larsson.
"Nu ser jag fram emot att gå i kjol hela sommaren", säger Gulli Larsson. Hon hade stora åderbråck som försvann helt med en metod där läkaren sprutar in en skumlösning i bråcken. Till vänster: före- och efter injektionsbehandling med skum. Behandlingen har utförs av Brigitte Galland Perhard, specialist på kärlsjukdomar på Läkarhuset, Stockholm. Benen tillhör inte Gulli Larsson. Foto: Mats Endemark och Birgitte Galland Perhard

Fixa åderbråcket - utan operation

Snart kommer värmen - och med den bara ben.
Men var tredje svensk lider av åderbråck på benen.
Nu kan du bli av med dem - utan att operera.
- Alla mina bråck försvann. Och det gjorde inte det minsta ont, säger Gulli Larsson, 57.

Buktande och slingrande åderbråck är ett problem för många svenskar. 30-40 procent drabbas.
Bråcken kan leda till att benen värker, kliar, pirrar och känns tunga. I svårare fall kan huden missfärgas eller bli hård och man kan få eksem. Obehandlade åderbråck är den vanligaste orsaken till bensår bland äldre.
Efter första graviditeten
Gulli Larsson i Karlstad fick åderbråck i 25-årsåldern efter sin första graviditet.
- Bråcken har bara blivit värre med åren, säger hon. Benen blev svullna, och det kröp i dem på kvällarna så att jag hade svårt att sitta still.
Brigitte Galland Perhard är specialist på kärlsjukdomar på Läkarhuset i Stockholm. Brigitte undersökte Gullis ben med ultraljud och sprutade en skumlösning i bråcken.

”Grova bråck försvinner”

- Tack vare ultraljudet kan jag se och ta bort även inre åderbråck. Och skuminjektionen ger så stor effekt att även grova bråck försvinner, säger Brigitte.
Normalt krävs två-tre behandlingar. Men Gulli hade så grova bråck att hon behövde göra fyra innan alla försvunnit.
- Det var enkelt, kändes knappt och efteråt kunde jag gå och leva som vanligt, säger Gulli Larsson.
- I dag kan jag ha höga stövlar jag inte kunde ha förr då benen svullnat.

FAKTA

5 tips som hjälper dig att förebygga fula kärl

Använd stödstrumpor
1. De ”skjutsar” blodflödet mot hjärtat och minskar risken för åderbråck.
Mat och motion
2. Motionera och ät nyttigt.
Hästkastanj
3. Naturläkemedel som innehåller hästkastanj kan hjälpa mot störningar i blodflödet i benen, vilket ofta leder till åderbråck.
Sluta med p-piller
4. P-piller ökar risken för åderbråck.
Gör som Pippi
5. Sitt inte med benen i kors (blodflödet till hjärtat minskar och risken för åderbråck ökar). Gör som Pippi, sov med fötterna på huvudkudden! Massera benen, bra för cirkulationen.

Aktuellt just nu