Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 maj 2014 09:53

Fira inkontinensdagen med ett Lanefelt-kniip

Foto: Gunilla Sikström

För att uppmärksamma folkhälsoproblemet inkontinens anordnas inkontinensdagen för andra året i rad, den 6 maj.

Ingen mindre än Susan Lanefelt hjälper till med övningar och tips för att förhindra inkontinens.

– Vi vill öppna upp för samtal om inkontinens och avdramatisera problemet. Vi vill att folk ska våga prata om att de kissar på sig och hjälpa till att göra något åt eländet, säger Hillevi Caris Svensson, initiativtagare till inkontinensdagen, på Spolapinket.nu.

För att uppmärksamma problemet som både män och kvinnor lider av kommer det att vara aktiviteter i Umeå, Stockholm och Göteborg och offentliga toaletterna kommer att dekoreras inför dagen och med uppmaningen att »spola pinket«.

Spolapinket.nu har fyllt sin sajt med alla tänkbara tips och råd och ett av dragplåstren är knip-proffset Susan Lanefelt.

Orsaken till inkontinens handlar oftast om försvagade muskler i bäckenbotten. Vältränade bäckenbottenmuskler hjälper till att hålla upp urinblåsan och urinröret. Men när musklerna i bäckenbotten utsätts för påfrestning försvagas de, vilket gör att det blir svårare att hålla tätt.

Enligt Susan Lanefelt går det att träna sig torr.

- Knip om urinröret som om du skulle knipa av urinstrålen. Spänn och knip inåt och uppåt. Prova dig fram. Försök hitta bäckenbottenmuskeln. Knip stående eller prova liggande med korsade ben, säger hon på spolapinket.nu.

Om man gör knipövningar varje dag, cirka 40 knip per dag så håller man sin bäckenbotten i fin form.

Susan Lanefelts bästa tips är de knipen som blir av.

- Men försök att göra dina knipövningar till en god vana, så att de blir av. Bestäm dig att du till exempel kniper på väg till jobbet, på bussen, i bilen eller i väntan på grönt ljus.

 

www.inkontinensdagen.se den 6 maj klockan 16.00–17.00 kommer man att kunna chatta med Elisabeth Farrelly, en av Sveriges mest erfarna urologer när det gäller överaktiv blåsa, om inkontinens och få svar direkt.