Lär dig meditera, djupandas, eller lyssna på avslappningsmusik. Det finns många appar på marknaden i dag som hjälper dig att hitta lugnet.
Lär dig meditera, djupandas, eller lyssna på avslappningsmusik. Det finns många appar på marknaden i dag som hjälper dig att hitta lugnet. Foto: Jörgen Hildebrandt

Finn lugnet med en avstressande app

Semestern har börjat – men känns det som att jobbstress och tråkiga vardagsrutiner hänger kvar?

Lugn – låt din telefon hjälpa dig att varva ner. Vi har testat elva appar som hjälper dig att varva ner och hitta semesterkänslan.

Mindfulness  

– Lugn och lycklig


Pris: 15 kronor (Android och Iphone).
Tid: 6–45 minuter.
Beskrivning: Mindfulness är en beprövad metod för den som vill lära sig att stanna upp och slappna av. I denna svenska app finns förutom avslappning i olika längder också övningar i "kärleksfull vänlighet" och skrattyoga. Rösten som guidar är lugn och avslappningsövningarna är sköna. Jag gillar också övningen "kärleksfull vänlighet till mig", som ger mig en bra tankeställare om att det är viktigt att ta hand om sig själv innan man kan ta hand om andra – en bra påminnelse inför ledigheten. De kortare övningarna passar mig, men de längre känns mer riktade till den vana mindfulnessutövaren än den som vill ha en quick fix inför semestern.

Stressa ner

– Omvandla stress til lugn

Pris: 28 kronor (Android, Iphone)
Tid: Cirka 12 minuter.
Beskrivning: Denna svenska app har en bra skriftlig introduktion med fakta om stress och tips om hur man kan hantera den. Det finns två övningar, en avslappningsmeditation och en övning som ska lära mig att omvandla stress till lugn. En lugn röst guidar mig på ett tydligt sätt genom övningarna. Särskilt den andra övningen passar den som vill få hjälp att växla om från jobbstress till semesterlugn – den gör mig redo att prioritera familj och sådant som gör mig glad och tacka nej till det som känns trist och jobbigt. Synd bara att det inte finns fler övningar och att det inte går att variera längden på dem.

White Noise

– Vågskvalp, djungel och fågelsång


Pris: 15 kronor (Andriod och Iphone).
Tid: Valfritt.
Beskrivning: Plugga in hörlurarna och lämna vardagen med hjälp av en ljudmatta, som förhoppningsvis hjälper dig att stänga av stress och måsten för en stund. I den här appen finns till exempel vågskvalp, djungel och fågelsång. Den med mer udda smak kan välja på bland annat dammsugare och hårtork. Eller skapa din egen ljudmix, jag blandar regn mot biltak med havsvågor, blundar och drömmer mig tillbaka till en regnig men mysig resa till Atlantkusten för några år sedan. Vardagsbekymren försvinner i ett nafs.

Happiness Quotes

– Livsvisdomar som irriterar


Pris: Gratis (Android).
Tid: 30 sekunder och uppåt.
Beskrivning: Det finns en uppsjö av appar som samlar citat under olika teman. Jag hoppas på att få inspiration och ta del av lite livsvisdom som ska hjälpa mig att ta vara på de små sakerna i livet när jag startar denna "lyckocitatsapp". Men den gör mig inte alls särskilt lycklig. Visst är en del citat tänkvärda, men mest är det en lång rad klämkäcka plattityder. Jag går inte ner i varv – jag blir irriterad.

Simply Being Guided Meditation

– Guidas till meditation


Pris: 7 kronor (Android, Iphone, Windows Phone och Blackberry).
Tid: 5–20 minuter.
Beskrivning: Denna app innehåller en guidad meditation i fyra olika längder som man kan lyssna till med eller utan musik. Instruktionerna är på engelska men läses upp på ett tydligt och bra sätt. Det finns också en bra skriftlig instruktion om meditation och hur man använder appen. Övningarna går bra att göra även om man är helt oerfaren inom meditation och de gör mig lugn och avslappnad. Det är bra att längden går att variera beroende på hur mycket tid man har, men en stor nackdel är att appen inte känns helt stabil, i alla fall inte på min gamla Androidtelefon, där jag ofta har problem med att få i gång ljudspåret.

Relax stress & anxiety relief Lite

– Djupandas i viss rytm


Pris: Gratis (Android, Iphone). Finns även betalversion.
Tid: 5–60 minuter.
Beskrivning: Långsam djupandning minskar stress och oro och gör dig lugn och hälsosam, lovar denna app. Övningen går ut på att andas i en viss rytm, och till sin hjälp har man ljud och grafik som guidar hur länge man ska andas in, hålla andan och andas ut. Övningen gör att jag släpper allt och koncentrerar mig på bara andningen. Efteråt känner jag mig uppfriskad, men jag känner mig tveksam till om det verkligen är bra att andas på detta vis allt för länge och nöjer mig med gratisversionens kortaste övningar. För den som vill andas mer avancerat – i andra rytmer och med längre pauser – finns fler övningar i betalversionen. De rekommenderas dock bara till den som är fullt frisk.

Breathe2Relax

– Uppskattar din stressnivå

Pris: Gratis (Iphone och Android).
Tid: Cirka 5 minuter.
Beskrivning: En andningsapp där övningen är enklare än i Relax Stress & Anxiety Relief. Man ska helt enkelt andas djupt in och ut i ganska långa andetag, röst och grafik visar i vilket tempo. Genom att syresätta sig bättre minskar kroppens stressnivåer, enligt appen. En video visar hur man hittar sin magandning och här finns också intressant läsning om stress och andning. Före och efter övningen kan man uppskatta sin stressnivå. Jämfört med den andra andningsappen känns det här mer riskfritt, övningen är kort och lätt. Jag använder appen under några dagar och konstaterar genom stressuppskattningsgrafen att den hjälpt mig till större lugn. Busenkelt, snabbt och effektivt!

Attunement

– Hissmusik för sinnet


Pris: 14:35 kronor (Android), 7 kronor (Iphone).
Tid: 5-20 minuter.
Beskrivning: Denna app heter för "Andriodtelefoner attunement music therapy", för Iphone är namnet "Attunement – music to upgrade your life". Den innehåller musik för sju olika sinnesstämningar, från "inre frid" till "energigivande" och ska enligt beskrivningen användas vid exempelvis avslappning eller yoga. Alla musikspåren låter som new age-inspirerade syntslingor. Låt musiken skölja över dig, råder instruktionerna, och jag försöker. Gillar man den här typen av musik är det säkert trevligt att ha i bakgrunden, men för mig låter det bara som hissmusik som jag lika gärna kan vara utan.

Gravitarium 2

– Skapa mönster med fingrarna

Pris: 15 kronor (Iphone).
Tid: En minut och uppåt.
Beskrivning: I den här appen gör man flödande mönster i skarpa färger med hjälp av sina fingrar. Skärmen fylls av små partiklar och genom att trycka och svepa på skärmen styr man partiklarna. Ju fler fingrar man använder, desto fler effekter kan man få. För den som är visuellt lagd det här en smått hypnotisk app, där man kan sjunka djupt in skapandet av mönster. I kombination med de lugna ljudspåren känns det nästan som att jag är i rymden, och jag sugs in i appen och släpper allt annat för en stund.

Yawnie

– Passar bättre för barn

Pris: 7 kronor (Iphone).
Tid: En minut och uppåt.
Beskrivning: Det här är egentligen en app för barn, där man ska få tecknade djur att somna genom att klappa dem. Till ljudet av en entonig vaggvisa börjar djuren att gäspa högt och somnar efter några smekningar. Självklart passar den bättre för barn än för vuxna, men gäspningar smittar ju som bekant och jag kan inte låta bli att både le och bli lugn när jag tittar på de supergulliga djuren som jag söver ett efter ett.

Squeeze and Shake Stress Relief

– Verkningslös handmassage


Pris: 7 kronor (Iphone).
Tid: 30 sekunder och uppåt.
Beskrivning: Den här appen utlovar snabb och enkel stresshantering. All frustration ska man ta ut på denna virtuella gummianka som piper när du klämmer telefonen och vibrerar när du skakar den. Vibrationen ska fungera som handmassage enligt beskrivningen. Men det hjälper mig inte alls på vägen att släppa jobbstressen och hitta semesterlugnet. Ljudet är irriterande och handmassagen verkningslös. Appen är inte värd sina sju kronor.