Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 maj 2010 11:14

Uppdaterad 18 maj 2010 15:43

Fin gräns mellan kreativitet och galenskap

Hjärnan funkar på liknande sätt hos kreativa personer och psykiskt sjuka.

Hjärnan funkar på liknande sätt hos kreativa personer och psykiskt sjuka.

Foto: Thinkstock

Sjuk eller bara ovanligt briljant?
Gränsen kan vara hårfin.
Kreativa människor och psykiskt sjuka har nämligen en gemensam nämnare. Deras hjärnor fungerar delvis på samma vis.
Gränsen mellan galenskap och genialitet är ibland diffus. Men det är först nu som man tror sig kunna förklara sambandet mellan psykisk ohälsa och kreativitet. Forskare vid Karolinska institutet (KI) har studerat receptorer, så kallade dopamin D2-receptorer i hjärnans thalamus och lyckats visa att dopaminsystemet hos friska högkreativa människor till viss del liknar det man ser hos schizofrena.
- Det är jättespännande. Det är första gången som man kan föreslå en tänkbar biologisk förklaring, säger docent Fredrik Ullén vid KI.

Ovanliga associationer


Det är känt sedan tidigare att stor kreativitet är lite vanligare bland människor som har psykisk sjukdom i släkten. Forskare har också upptäckt att kreativa människor löper en något ökad risk att drabbas av schizofreni och bipolär sjukdom.
Det nya samband som forskarna hittat kan ha att göra med associationer.
- En gemensam nämnare mellan kreativa människor och schizofrena är just förmågan att se ovanliga samband och göra ovanliga associationer. När man har en lägre nivå på D2-receptorerna släpps mer information igenom. Ramarna är inte så strikta, man ser ovanliga samband på ett annat vis än andra, säger Fredrik Ullén.

Ökad kreativitet


Exakt vilka mekanismer i hjärnan som ligger bakom sambanden är inte klart.
Studien belyser också en annan sida av psykisk sjukdom, menar Fredrik Ullén.
- Det blir en påminnelse om att psykiska sjukdomar faktiskt innehåller något som kan vara positivt. Det är inte enbart negativt och destruktivt som det oftast framställs.
Han poängterar att en akut psykiskt sjuk människa har svårt att tänka kreativt. Men vissa gener som ökar risken för psykisk sjukdom kan i rätt sammanhang alltså ge ökad kreativitet.
Studien bygger på resultat från 13 friska människor.