ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 13 jul 2009 10.24

Fetman ärvs från mor till dotter

Pojkar ärver faderns fetma och döttrar ärver moderns, hävdas i en ny forskningsrapport.

Pojkar ärver faderns fetma och döttrar ärver moderns, hävdas i en ny forskningsrapport.

Foto: Colourbox

Pojkar ärver faderns fetma och döttrar ärver moderns, hävdas i en ny forskningsrapport.
Det finns ett tydligt samband vad gäller fetma mellan mödrar och döttrar och mellan fäder och söner, dock inte mellan könen, rapporterar brittiska mediebolaget BBC.
En forskningsstudie på 226 familjer utförd av Peninsula Medical School i Plymouth i Storbritannien visar att feta mödrar löper en tio gånger förstorad risk att få feta döttrar. Söner till feta fäder löpte en sex gånger förstorad risk att själva drabbas av fetma.
Barn till det motsatta könet löpte dock ingen förhöjd risk, om man får tro studien.

Kopierar livsstilen?

Forskarna bakom rönen hävdar emellertid att det är "högst osannolikt" att genetiska faktorer spelar en roll i sammanhanget.
I stället förmodar de att tendensen att ärva fetma beror på någon form av "beteende-sympati" som gör att döttrar kopierar sin mammas livsstil och att söner kopierar faderns.
Mycket av åtgärderna hittills i Storbritannien har riktat in sig på yngre åldersgrupper i tron att yngre feta blir feta som vuxna. Forskarna hävdar emellertid att åtta av tio vuxna som drabbas av fetma inte var allvarligt överviktiga som barn, skriver tidskriften International Journal of Obesity (Internationella tidskriften om fetma).

Ändrade åtgärder

”Detta är motsatsen till vad vi har vi har trott tidigare, och det får grundläggande följder för handlingsprogram mot fetma, sade professor Terry Wilkin, som lett studien.
- Vi borde inrikta våra åtgärder på föräldrarna, det är något som vi inte har gjort hittills.
Forskarteamet samlade vikt- och längddata på barn och föräldrar under en treårsperiod. De fann att 41 procent av de åttaåriga döttrarna till feta mödrar själva var feta. Det ska jämföras med att bara 4 procent av döttrarna till normalviktiga mödrar hade fetma.