Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Häst är bäst, eller?Häst är bäst, eller?Häst är bäst, eller?
Det har stormat kring hästhopparen Peder Fredricson.Det har stormat kring hästhopparen Peder Fredricson.Det har stormat kring hästhopparen Peder Fredricson.
1 AV 2
Häst är bäst, eller?
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
2 AV 2
Det har stormat kring hästhopparen Peder Fredricson.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Fem skäl till att alla borde älska hästar

Det stormar kring hästhopparen Peder Fredricson efter att han tilldelades årets Jerringpris.

Men hästmänniskor har all anledning att känna sig stolta – både kroppen och själen mår nämligen bra av ridning.

Hästhopparen Peder Fredricson fick årets Jerringpris på Idrottsgalan efter sitt OS-silver i Rio de Janeiro. Men alla var inte lika nöjda med pristagaren.

Boxaren Mikaela Laurén tyckte att det var en skandal att simmaren Sarah Sjöström snuvades på priset. Dessutom är hon kritisk till att de svenska hästsupportrarna verkar ha mobiliserat inför omröstningen.

 

LÄS MER: SVT:s ursäkt: Var klantigt av oss.

 

– Hästfolket är som en sekt, de bara ringer och ringer. Jag vet inte ens vem den där ryttaren är, säger hon till Expressen i en tidigare artikel.

Men kanske finns det fog för de entusiastiska hyllningarna av ridsporten. Tjejer och killar som rider verkar nämligen ha en hel del fördelar i livet.

Blir chefer

Foto: Theresia Köhlin

Rider du? Grattis – då är vägen till en karriär som chef utstakad. En doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet visade 2012 att kvinnor som jobbar i stall utvecklar ledaregenskaper som de senare kan ha stor nytta av i arbetslivet.

Kan man hantera en uppretad nordsvensk brukshäst, klarar man sannolikt också av att chefa över människor.

Tränar hela kroppen

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Som ryttare tränar du både styrka, kondition, hållning, koordination och balans. Både hjärnan och kroppen måste vara med för att du ska kunna hantera en stor häst på ett säkert sätt. En extra bonus är att allt arbete i stallet också fungerar som styrketräning.

Du får vara ute i naturen

Foto: Ronny Johannesson

Simmare tvingas simma varv efter varv i klorfyllda bassänger. Styrkelyftare svettas inne på trånga gym. Men för dig är hela världen en potentiell träningsplats. Oavsett om du rider islandshäst, varmblod eller ponny är möjligheten att komma ut och få frisk luft en solklar fördel.

Bra för funktionsnedsatta

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Flera studier har visat att ridning är bra för barn som fötts med cp-skador. Hästens rörelser tillsammans med värmen från djuret skapar både avslappning och tränar upp koordinationen – något som annars ofta kan vara svårt för funktionsnedsatta barn.

Ridning har också visat sig fungera väl som behandlingsmetod för personer som lider av psykisk ohälsa, stressrelaterade besvär och långvarig smärta.

 

LÄS MER: Boxaren Mikaela Laurén: "Det är katastrof – jag blev skitförbannad"

 

Du får en vän för livet

Foto: Britt Mattsson / BILDBYRÅN

En häst snackar varken skit eller tröttnar på att vara din kompis. Tvärtom, tar du hand om hästen med kärlek, respekt och värme har du sannolikt fått en lojal kompanjon för många år framöver.

Dessutom, finns det något bättre än en puss från en varm hästmule när livet känns grått och meningslöst?