Vänj tillbaka sexlusten långsamt.
Vänj tillbaka sexlusten långsamt. Foto: STELLA PICTURES

Fem sätt att locka fram lusten igen

För att kunna njuta av sex måste du känna lust. Det låter så självklart, men vad gör man om lusten inte längre finns där, och sex bara blir en jobbig prestationsgrej?

Lotta Bengnér

1. Vänj tillbaka sexlusten

 Du kan ha vant dig vid att inte känna dig upphetsad särskilt ofta. Men lyckligtvis går det att ”vänja tillbaka” den frånvarande lusten igen! För många fungerar lusten så att ju mer sex man har tillsammans med någon, själv eller i sina fantasier, desto större blir lusten. Ett sätt att hålla igång och öka lusten är alltså att onanera regelbundet och att ägna sig åt sexfantasier. Fantasier kan vara ett sätt att få bättre koll på vad du gillar mest eller vill testa. 

2. Visa omtanke

 När lusten är borta är det extra viktigt att visa kärlek på andra sätt. Kramas, visa uppskattning och omtanke, titta varandra i ögonen och var nära både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt både för att hantera att en eller båda har mindre sexlust för tillfället, och för att det ska kännas naturligt att få igång sexlivet igen. 

3. Förstå varandra

 Prata, prata, prata… Diskutera vad sex betyder för dig och vad det betyder för din tjej/kille, vad ni vill ha ut av ert sexliv och hur ni önskar att det såg ut. Om bilderna är olika är det inte så konstigt om sexdriften går på sparlåga. De flesta problem och tankar blir inte så farliga när man väl satt ord på dem. Om det känns för svårt att prata, skriv brev till varandra om hur det känns och vart ni vill komma. Ha sen breven som underlag när ni pratar om problemet. 

4. Erotisk hjälp på vägen

 Om du gillar porr och erotik finns det ingen anledning att inte försjunka i kittlande noveller (eller skriva en egen!), se sensuella filmer eller chatta på nätet med främlingar. 

5. Hångla utan krav

 Om du känner stress och prestationsångest att få lust, ägna dig åt hederligt hångel. Gör klart för din partner att det inte är ett förspel, utan bara kyssar, smek och närhet.

FAKTA

Viktigt kom-ihåg!


  • Gräl

  • Ta aldrig upp ert sviktande sexliv när ni grälar. Vare sig om det är din tjej/kille som ”aldrig vill”, eller du själv som inte har lust (”inte konstigt att jag inte är sugen på sex när…”).

  • ”Ställa upp”

  • Du ska aldrig ”ställa upp”, bara för att inte såra den andre. Det är att göra våld på sig själv, och kan snarare förtrycka än öka sexlusten.

  • Tjat

  • Om det är din partner som inte vill, tjata inte. Det ökar pressen och ger prestationsångest, och leder förmodligen bara till att lusten blir ännu mindre.

  • Bådas problem

  • Om sexlusten i ett förhållande är låg är det bådas problem, och bådas jobb att hitta tillbaka. Det krävs förståelse och stöd för att reda ut vad anledningen är, och lösa problemet utifrån det.