Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 jul 2009 09:37

Uppdaterad 16 jul 2009 12:38

Fem miljoner kan smittas av svininfluensan

RISK FÖR KAOS. I höst väntas svininfluensan slå till med full kraft mot Sverige. Då kan arbetsplatser lamslås och skolor stå halvtomma samtidigt som sjukhusen fylls av smittade.

RISK FÖR KAOS. I höst väntas svininfluensan slå till med full kraft mot Sverige. Då kan arbetsplatser lamslås och skolor stå halvtomma samtidigt som sjukhusen fylls av smittade.

Foto: Daniel Garcia/AFP

Svininfluensan kan drabba fem miljoner svenskar.
Små barn löper störst risk att smittas - samtidigt varnar myndigheterna för kris i arbetslivet.
- Vi räknar med att 50 procent av arbetskraften kan vara borta på en gång, antingen för att de är sjuka eller vårdar någon anhörig, säger Eva Hamberg på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Tomma arbetsplatser, stängda skolor och kaos på de svenska sjukhusen - det är bilden myndigheterna tecknar av vad som väntar när svininfluensan slår till med full kraft mot landet i höst.
Skräckscenariot har nu fått dem att agera gemensamt för att försöka stoppa det värsta utbrottet.
I går meddelade socialstyrelsen sin nya drastiska strategi. I stället för att, som tidigare, spåra smittkällan till alla misstänkta fall ska man nu fokusera på de personer som löper störst risk att smittas.
- Vi satsar resurserna där det ger mest effekt. Vi har lagt mycket tid på att hitta smittan, men den har spridits ändå, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på socialstyrelsen.

40 000 riskerar att dö

I värsta fall befarar de att fem miljoner svenskar ska smittas. Det skulle i extremfallet innebära att så många som som 40 000 personer riskerar att dö.
Siffran kommer från Smittskyddsinstitutet och är beräknad på att dödligheten är 4 000 personer per halv miljon smittade - samma dödlighet som den årliga säsongsinfluensan har.
Men även lägre siffror kommer att innebära stora påfrestningar på sjukvården.
- Vi kan inte utesluta att personer kommer att dö. Sjukvården får det jobbigt, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.
Läget väntas bli akut i slutet av augusti då skolorna startar och folk går tillbaka till sina arbetsplatser.
- Motorn i epidemin är dagis- och skolbarn och de smittar sedan sina föräldrar, säger Annika Linde.

Hotar arbetsplatser

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap förbereder sig därför på att många arbets-platser kommer ha kraftigt minskade resurser.
Det är framför allt småbarnsföräldrar de tror kommer att drabbas.
- Den övervägande majoriteten av alla småbarnsföräldrar får räkna med en jobbig vecka med sjuka barn, säger Annika Linde.
Det vaccin mot influensan som nu håller på att tas fram väntas inte bli klart förrän i slutet av september.
I första hand kommer de som befinner sig i riskgrupperna samt all sjukvårdspersonal att behandlas. Barn, som tillhör de största smittspridarna, kan däremot få vänta på vaccinering.
- Vaccinet är inte godkänt för alla åldersgrupper ännu, men vi hoppas att det är klart till slutet av september, säger Annika Linde.
Den planerade massvaccineringen beräknas kosta landstingen mellan två och tre miljarder kronor.

Relaterat