ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Fästingkartor i mobilen ska hjälpa dig att undvika tbe

Publicerad 17 maj 2017 19.56
Fästingarna kan bära på virussjukdomen tbe.

Fästingarna kan bära på virussjukdomen tbe.

1/2

Foto: Istock

De två första fallen av tbe har redan rapporterats, trots att det bara är i mitten av maj, enlgit Smittskydd Stockholm.

De två första fallen av tbe har redan rapporterats, trots att det bara är i mitten av maj, enlgit Smittskydd Stockholm.

2/2

Foto: Istock

Årets första fall av den farliga fästingburna virussjukdomen tbe har redan rapporterats.

Men inom kort kommer fästingkartor direkt i mobilen att visa i vilka skogar och naturområden risken för tbe är hög, skriver Sveriges radio.

Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar av bakterieinfektionen till följd av fästingbett. De lömska krypen kan också bära på virussjukdomen tbe, som man för säkerhets skull kan vaccinera sig mot.

Trots att det bara är mitten av maj har redan de första två fallen av tbe rapporterats, enligt Smittskydd Stockholm. 

Senare under 2017 kommer det att finnas färdiga fästingkartor över stora dela av Norden så att man i sin mobil kan se var risken är störst att råka ut för fästingar som bär på fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, tbe.

Fästingkartor i mobilen kan minska risken för tbe

– När man ska planera sin svamptur eller fågelskådning kan man ju välja ett område där risken för tbe och borrelia är lägre, om samma svampar finns där, säger projektledaren och epidemiologen, Rene Bödker, vid Veterinära institutet vid Danmarks tekniska universitet till SR.

I projektet har man samlat in underlag till kartorna från 130 platser i Skandinavien där man plockat in 40 000 fästingar, som kan bära på ett 20-tal olika sjukdomar. Genom att samköra resultaten med satellitbilder går det att visa var risken är störst för tbe.

Färre fall av tbe 2016 jämfört med 2015

Enligt Folkhälsomyndigheten anmäldes 238 tbe-fall i Sverige under 2016, vilket är en liten minskning jämfört med året innan. Myndigheten skriver: "Majoriteten av fallen 2016 anmäldes som vanligt från Stockholms, Uppsala och Södermanlands län. De flesta av dessa personer hade smittats längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren. Det förekommer även tbe-fall fläckvis i flera delar av övriga södra och mellersta Sverige".

De nya fästingkartorna ska också kunna användas som beslutsunderlag då man exempelvis ska bygga förskolor eller campingplatser.

– Då är det ju bra att undvika "hotspots" för borrelia eller riskområde för tbe, utan i stället välja en plats där risken är lägre, säger epidemiologen Rene Bödker till SR.