Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 sep 2013 05:00

Fästingbett kan ge dig köttallergi enligt läkare

Fästingbett kan ge köttallergi.

Fästingbett kan ge köttallergi.

Foto: Lasse Svensson

Fästingbett kan trigga igång köttallergi, visar ny forskning. Fler och fler fall av den allvarliga födoämnesallergin konstateras, och en koppling görs nu till den lilla blodsugaren.

Det är forskarteam vid Karolinska institutet och Södersjukhuset i Stockholm som har studerat sambandet. Sedan 2009 har nästan 50 personer diagnostiserats med köttallergi vid Södersjukhusets allergisektion. Samtliga av dessa har blivit fästingbitna.
Det är kolhydraten alfa-gal som är boven i dramat.
– Vi har kunnat visa att kolhydraten alpha-gal finns i fästingens magtarmkanal. Denna upptäckt har gjort att vi nu med säkerhet kan säga att det finns en koppling mellan fästingbett och köttallergi, säger Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

 

Svårdiagnostiserad
Allergin kan vara svårdiagnostiserad eftersom den allergiska reaktionen i regel kommer flera timmar efter att personen ätit kött. Denna svårighet i kombination med att fler och fler blir fästingbitna gör att det sannolikt finns ett stort mörkertal, tror forskarna.
– Bland dem som vi upptäcker finns det personer som har haft symptom i upp till 20 år utan att få diagnos. Man har inte förstått vad det handlat om, säger Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset, till TT.
 

Ger ofta svåra reaktioner
Forskarna vill betona att allergin är ovanlig, men de som drabbas får ofta svåra reaktioner som i värsta fall kan vara livshotande.
– Vi har haft patienter som har svimmat av och kommit in med ambulans och ambulanshelikopter, säger Maria Starkhammar.
Mer forskning ska nu göras på området och forskarna hoppas få svar på en rad frågor, bland annat varför bara vissa som blir fästingbitna utvecklar köttallergi.