Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 jan 2014 12:00

Fasta med LCHF – så blir du mätt med 5:2

FOTO: CAMILLA GEWING-STÅLHANE

FOTO: CAMILLA GEWING-STÅLHANE

Gå ner i vikt, fasta eller behåll toppenhälsan hela livet!

Allt fler gör LCHF till en livsstil som håller livet ut.

- Jag känner att jag har landat i den här kosten, det är inte lika svart eller vitt längre, säger kokboksförfattaren Åse Falkman Fredrikson som är aktuell med sin andra bok "Lev gott med LCHF och periodisk fasta".

LÄS MER HÄR

Åse Falkman Fredrikson, 40, hade pendlat i vikt och lidit av en snedvriden självbild i flera år. Men när hon, för fem år sedan, hittade LCHF var det början på ett hälsosammare och gladare liv. Hon startade bloggen 56kilo och är i dag en förebild för många som äter LCHF-kost. Nu är hon aktuell med sin andra bok, "Lev gott med LCHF och periodisk fasta".

- Det är en vidareutveckling av första boken kan man säga. Begreppet LCHF har blivit så stort, det är inte alls lika mycket fokus på fett som det var i början. Då var många väldigt strikta och det kunde vara lite hetsig stämning. Nu har många landat i en liberalare syn på LCHF, de flesta ser att det inte bara är ett sätt att gå ner i vikt.

 

Trots att Åse för länge sedan nådde sin målvikt kände hon sig länge väldigt matfokuserad. Hon beskriver det som att hon började tänka på frukosten redan kvällen före, efter frukost började hon ofta planera middagen. Under våren 2012 hittade hon periodisk fasta som innebär att man har ett ätfönster på åtta timmar och en fasta som varar 16 timmar, kallad 16:8.

- Jag började med det i mars 2012 och tyckte att det var så skönt, jag hade läst en studie om att mättnadshormonet leptin ökade hos kvinnor som fastade på det här sättet och så blev det verkligen för mig. Helt plötsligt fick jag en matnonchalans och ett avslappnat beteende. Jag tänkte inte på mat hela tiden.

När Åse började kombinera LCHF med periodisk fasta gick hon ner fyra kilo och minskade i fettprocent. Men det bästa är att hon inte fokuserar lika mycket på mat och känner sig mätt hela dagen.

- Många går runt och försöker med allt möjligt för att gå ner i vikt och en vanlig myt är att vi ska äta ofta men lite. Men man vänjer sig vid att äta färre gånger och det finns ingenting som visar på att kroppen går in i svält så snabbt som vissa påstår.

 

I boken skriver Åse även om LCHF som viktminskningsmetod och livsstil.

- Jag känner att jag har landat i den här kosten, det är inte lika svart eller vitt längre. Jag äter mindre mejerier och mer rotfrukter. Nu äter jag LCHF för hälsan och jag tycker att det är mycket mer fokus på naturliga råvaror än kolhydrater vilket är bra, säger hon.

För den som är nyfiken på att kombinera LCHF med periodisk fasta men oroar sig för hur det ska gå ihop i vardagen säger Åse att ätfönstret kan variera från dag till dag. Själv bryter hon ofta fastan tidigare på helger för att kunna äta frukost med familjen.

- Har viktnedgången stannat av eller är sötsuget stort trots att man äter mindre kolhydrater kan fasta vara den sista pusselbiten. Så var det för mig!

 

LÄS MER HÄR!