Foto: Fredrik Persson

Färre tar vaccinsprutan

Årets influensa är på intåg. Hittills har ett 40-tal fall rapporterats från laboratorier runtom i landet.

Färre tar vaccinsprutan efter narkolepsiskandalen.

– Det är ett konkret problem, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Topparna av influensautbrott kommer vanligtvis mellan början av februari och början av mars. I år ligger kurvan väldigt likt det normala.

– Allt talar emot att vi kommer hinna få någon kraftig topp till jul. De två sista veckorna före jul brukar alltid influensan gå uppåt. Sen börjar jullovet och vi träffas inte längre, eftersom arbetsplatser, skolor och dagis stänger. Aktiviteten går ner och sen bygger det upp sig igen. Det är det vanliga och så tror jag nog det kan bli i år också, säger Annika Linde.

Men ett 40-tal fall har rapporterats från laboratorier runtom i landet.

– Då kan det vara upp till 1 000 fall bakom ett rapporterat fall. De flesta stannar ju hemma och en del har bara vanlig snuva så visst finns det ett antal influensasmittade i Sverige, säger Annika Linde.

Färre vaccinerar sig

Rädslan för sömnsjukdomen narkolepsi kan vara en anledning till att allt färre vaccinerar sig mot den vanliga säsongsinfluensan. Det första året efter svininfluensapandemin minskade antalet vaccineringar med 5 procent och det andra året med 10 procent.

– Men i år har vi inte någon ytterligare minskning. Vi hade dock räknat med en ökning, men det har vi inte ännu, säger Annika Linde.

Hon tror att det finns flera anledningar till att människor låter bli att vaccinera sig.

– Det är säkert så att det är rädsla för biverkningar och att de inte riktigt tror på att det blir så allvarligt. Men förra året så dog ungefär 1 000 personer och vi hade väldigt mycket sjukhusvård. Det var till och med krisläge på ett par sjukhus och det var huvudsakligen äldre, säger Annika Linde.

Chatta med läkare

Hon påpekar att säsongsvaccinet har getts i miljardtals doser i flera decennier utan att orsaka narkolepsi.

– Man får lite rodnad och svullnad och kan känna sig lite ruggig efteråt men det finns ingenting utav narkolepsi eller annat när det gäller säsongsvaccinet så det behöver man inte vara rädd för.

Senare i eftermiddag kommer du att kunna chatta med en läkare om influensavaccinet, på Expressen.se.

 

Klockan 16.00 i dag, torsdag, kan ni chatta med Christian Penno, överläkare vid barnkliniken på Helsingborgs lasarett, om influensan och vaccinering.