Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 feb 2013 12:53

Färre spermier av för mycket tv-tittande

Är du man, och tittar på tv mer än 20 timmar i veckan?

I sådana fall är sannolikheten stor att din kropp bara producerar nästan hälften så många spermier som dina idrottande vänner har.

En studie utförd av amerikanska forskare på University of Rochester visar att män som tittar på tv mer än 20 timmar i veckan i snitt har 44 procent lägre halt av spermier i sin sädesvätska än de män som, enligt studien, tittade minst på tv.

Motionärer hade högst halt av spermier

Den femtedel som uppgav att de ägnade sig åt måttlig eller hård fysisk aktivitet mer än 15 timmar i veckan hade dessutom 73 procent högre halt av spermier i sin sädesvätska än den femtedel som, i studien, uppgav att de motionerade minst.

Forskarna som genomförde studien påpekar dock att det inte finns något känt samband mellan lägre halt av spermier i sädesvätskan och nedsatt fertilitet.

Spermakvaliteten allt lägre bland västerlänningar

Mängder av studier har de senaste åren pekat på att spermakvaliteten hos västerländska män har minskat på senare år. Bland annat är detta resultatet av en studie gjord vid det betrodda universitet Harvard i USA.

Den studie som utrett sambandet mellan tv-tittande och låg spermakvalitet har gjorts vid University of Rochester i New York och heter "Fysisk aktivitet och tv-tittande i relation till spermakvalitén hos unga män". .