Bantningspiller och kosttillskott med farliga mängder av substansen synefrin är lätta att hitta på nätet.
Bantningspiller och kosttillskott med farliga mängder av substansen synefrin är lätta att hitta på nätet. Foto: BRIAN ILSø / COPYRIGHT TO BRIAN ILSø

Farligt bantningspiller kan orsaka hjärtinfarkt

Bantningspiller och kosttillskott med farliga mängder av substansen synefrin är lätta att hitta på nätet, trots att biverkningarna kan vara livshotande. I mitten på november fick en man i Västerbotten en hjärtinfarkt.

Synefrin är en substans som kommit att användas allt mer som bantningspiller. Det påminner om efedrin och ökar också prestationsförmågan.

– Man får ökad ork. Du kan spurta även om du egentligen fysiskt inte klarar av det, säger Sverker Nilsson, idrotts- och distriktsläkare, som bland annat jobbat med friidrottslandslaget.

Sedan 2008 finns enligt Livsmedelsverket sju fall där personer uppsökt vård sedan de tagit synefrin.

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar

Hjärtklappningar och ångest

Biverkningarna kan vara till exempel kräkningar, ångest och yrsel. Eller ännu värre.

– För personer med övervikt kan det vara direkt livsfarligt. Jag har sett patienter som sökt hjälp för att de blivit maniska och fått svår snabb hjärtklappning, säger Sverker Nilsson.

Sedan efedrin blivit dopningsklassat har synefrin blivit mer populärt i muskelbyggarkretsar.

– Det är förkastligt och till och med farligt, säger Krister Lindmark, medicinsk chef på kardiologen i Umeå.

– Förmodligen finns en hel del som mår dåligt av det men som inte kommer in på sjukhuset.

LÄS OCKSÅ: En tyst hjärtinfarkt är farligare än en vanlig

Inte dopningsklassat

Antidopningorganisationen Wada övervakar användandet av synefrin, men har ännu inte lagt till substansen på sin dopningslista.

– Det är det vi går efter. Står det inte med så är det inte förbjudet, säger Per Sundström, ordförande i Svenska kroppskulturförbundet.

Inte heller Livsmedelsverket förbjuder synefrin i Sverige. Däremot är kombinationen av synefrin och koffein i kosttillskott eller andra preparat inte tillåten. För synefrin finns också en försäljningsgräns på 40 milligram per dygnsdos, vilket tydligt måste framgå av märkningen.

– Vi har enats om att upp till 40 milligram är den säkra nivån. Men vi måste hålla koll på det, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket.

Men det går fortfarande enkelt att hitta sajter på nätet som säljer högre dygnsdoser än så. Det beror bland annat på att den kontroll som Konsumentverket ansvarar för bara utförs på webbplatser som utgår från Sverige.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!