Farligaste medicinerna - receptfria

Rapporterade biverkningar av de 10 receptfria värktabletter som svenskarna lagt mest pengar på under det senaste året.

Anna Wahlgren
Foto: CHRISTIAN
Foto: CHRISTIAN
Foto: CHRISTIAN

1. Alvedon Elva dödsfall. Smärtstillande och febernedsättande. 245 rapporter om biverkningar sedan 1969. Vanligast är lever- och gallproblem, hudproblem och problem med urinvägarna.

2. Treo Ett dödsfall. Smärtstillande och febernedsättande. 65 rapporter om biverkningar sedan 1973. Vanligast är hudproblem som eksem och problem med mag- och tarmkanalen.

3. Ipren Fyra dödsfall. Inflammationshämmande, smärtstillande och febernedsättande. 82 rapporter om biverkningar sedan 1988. Vanligast är hudproblem och lever- och gallbesvär.

4. Panodil Nio dödsfall. Smärtstillande och febernedsättande. 99 rapporter om biverkningar sedan 1976. Vanligast är påverkan på lever och galla.

5. Ibumetin Smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. 49 rapporter om biverkningar sedan 1985. Vanligast är problem med mag- och tarmkanalen, samt hudproblem.

6. Artrox Lindrar symptomen vid ledförslitning. 14 rapporter om biverkningar sedan 2003. Vanligast är problem med mag- och tarmkanalen och hudbiverkningar.

7. Magnecyl Tre dödsfall. Smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande. 186 rapporter om biverkningar sedan 1967. Vanligast är problem med mag- och tarmkanalen och hudbiverkningar.

8. Reliv Smärtstillande och febernedsättande. Två rapporter om biverkningar sedan 2002. Vanligast är hudbiverkningar.

9. Curadon Smärtstillande och febernedsättande. Fem rapporter om biverkningar sedan 1993. Vanligast är hudbesvär och problem med lever och galla.

10. Bamyl Två dödsfall. Smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande. 31 rapporter om biverkningar sedan 1966. Vanligast är hudproblem och problem med mag- och tarmkanalen.

Källa: Läkemedelsverket och Apoteket.