Farliga substanser i vanlig tandkräm <br />

Vanliga tvålar, schampon och tandkrämer innehåller för höga halter av homonrubbande kemiska substanser.

Det nya larmet kommer från konsumentorganisationer i Danmark, Frankrike, Schweiz och Storbritannien, som nu uppmanar EU att intensifiera arbetet med att få ner användningen av de farliga substanserna.

De flesta av oss använder dagligen ett stort antal av hygienartiklarna som finns med på larmlistan. Tandkrämen Colgate Total innehåller enligt undersökningen mycket höga halter av det hormonrubbande ämnet triklosan. Duschkrämen Lily & Oil från Nivea visar sig innehålla stora mängder av det konserverande medlet propylparaben.

Det här är bara några av alla produkter som finns med på listan som SVT tagit del av.

– Även om de flesta produkter vi testat har låga halter av de farliga substanserna är det fortfarande osäkert vilken effekt de kan ha om man använder flera sådana produkter regelbundet, säger Sylvia Maurer, hälso- och miljöansvarig vid den Europeiska konsumentorganisationen BEUC i Bryssel till SVT.

Fara för världshälsan

FN och världshälsoorganisationen WHO har nyligen publicerat en rapport om hur de hormonrubbande ämnena är en fara för världshälsan.

När vi går till butiken för att köpa exempelvis tandkräm förlitar vi oss på innehållsförteckningen, något som enligt det senaste larmet inte alls är vidare tillförlitligt.

– Det som är oroande är att våra analyser av produkterna i laboratoriemiljö visat att de detaljerade innehållsförteckningar inte alltid överensstämmer med innehållet. Vi hittar substanser som man inte deklarerat, säger Sylvia Maurer till SVT.

 

Läs mer på: http://www.svt.se/nyheter/varlden/farliga-substanser-i-vanlig-tandkram.

Där hittar du också hela listan med de produkter som undersökts av konsumentorganisationerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande