Farliga substanser i många kosttillskott

Marknaden för kosttillskott är full av farliga substanser.

Forskare vid Århus universitet hittade steroider i 23 av 24 kosttillskott som köpts via internet.

– Det är väldigt allvarligt att en så stor andel innehåller knepigheter. Vi behöver politiska direktiv, säger Tommy Moberg som forskat om steroidmissbruk vid Göteborgs universitet.

Bristande kontroll

I Sverige har den bristande kontrollen av kosttillskott debatterats livligt de senaste åren. Fifa och Svenska Olympiska Kommittén varnar för kosttillskott, eftersom det inte finns några garantier för att de är fria från farliga substanser. Riksidrottsförbundet kräver att tillverkare och distributörer av kosttillskott ska behöva anmäla produkter till Livsmedelsverket. Sådan statlig anmälningsplikt gäller exempelvis i Danmark.

– Hela livsmedelskontrollen är statlig där till skillnad från Sverige. Här skulle behövas grundlagsändringar, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Nationella saluförbud

Livsmedelsverket har länge krävt att få kunna fatta beslut om nationella saluförbud av farliga kosttillskott. Men på landsbygdsdepartementet ligger frågan och jäser eftersom man inte vill klampa in på kommunernas ansvar.

– Sverige är större än Danmark och ministerns ståndpunkt är att kontrollen ska vara nära objekten, säger Kurowska.

FAKTA: ARSENIK HITTADES I KOSTTILLSKOTT

Kosttillskott klassas som livsmedel.
Miljöförvaltningen i Stockholm har nyligen gjort en räd mot farliga kosttillskott. Bland annat har tre asiatiska kosttillskott upptäckts med höga halter av arsenik, bly och kvicksilver.
I våras avslöjade SVT att kosttillskottet Craze innehåller en dopningsklassad substans som kemiskt liknar amfetamin. Substansen fanns inte återgiven i produktens innehållsförteckning.
Källa: Stockholms stad och SVT (TT)