Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 mar 2012 06:00

Farliga linser - skador blir allt vanligare

Studenten Sanna Lindmark Starkenberg, 27, har inte haft problem med sina linser. "Jag litar på att min optiker hjälper mig med bra linser. Jag är inte ­speciellt oroad." Här är hon tillsammans med ­optikern Svante Karlén.

Studenten Sanna Lindmark Starkenberg, 27, har inte haft problem med sina linser. "Jag litar på att min optiker hjälper mig med bra linser. Jag är inte ­speciellt oroad." Här är hon tillsammans med ­optikern Svante Karlén.

Foto: Kristofer Sjögren

Allt fler svenskar skadas av sina kontaktlinser.

Nu varnar läkemedelsverket för flera linser som kan ge dimsyn, svår ögonsmärta eller ögonskador.

- Vi ser en fara med att vem som helst sedan ett år tillbaka får sälja linser, säger Optiker­förbundets ordförande Paul Folkesson.

En av de största linstillverkarna, CooperVision, återkallar vissa serier av kontaktlinserna Avaira Sphere.

Anledningen är att restämnet silikonolja funnits kvar på en del linser. Silikonoljan kan ge obehag, svår ögonsmärta, dimsyn eller ögonskador som kräver medicinsk behandling.

Såldes under 2011

- Silikonolja är verkligen inte bra för ögonen. Sådana produkter ska bort från marknaden omedelbart, säger Arne Kardell, gruppchef för olyckor, tillbud och tillsyn på läkemedelsverket.

Linserna med rester av silikonolja såldes från mars 2011 till november 2011.

- Vi har kontaktat alla butiker som sålt de ­aktuella linserna. Om man har linser av de dessa märken hemma ska man ta kontakta sin återförsäljare, säger CooperVisions Klas Caesar.

Från och med förra året får vem som helst fick börja sälja linser utan att ha hälso- och sjukvårdslegitimation.

Myndigheten fick under samma år in 31 rapporter om svenskar som fått biverkningar av sina linser. Det är en rejäl ökning jämfört med tidigare år, då det varit mellan två och fem incidenter.

- Förfalskade produkter och linser som passerat bäst-före-datum och kanske inte längre är sterila cirkulerar på marknaden, säger Arne Kardell.

Finns stora risker

Optikerförbundet ser stora risker med att de icke-legitimerade återförsäljarna inte behöver kontrollera kundernas ögon eller föra kundregister.

- 2004 kom det ut massor av osterila pirat­kopior på den franska marknaden. De kunde stoppas tack vare journalföring. I Sverige är det i dag fritt fram för oseriösa produkter och det finns nu ingen möjlighet att följa och därmed stoppa dessa produkter, säger Optikerförbundets Paul Folkesson.