Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 maj 2014 05:48

Farliga kemikalier har hittats i sportkläder

STOCKHOLM. Flera kemikalier som kan vara farliga har hittats i sportkläder som är framtagna till fotbolls-VM i Brasilien. Det visar en undersökning som Greenpeace har gjort.

Organisationen köpte in 33 produkter – fotbollsskor, fotbollströjor, målvaktshandskar och en boll – från tre av de största märkena inom sportkläder. De köptes från 16 olika länder och var främst producerade i Asien. Inget plagg inhandlades i Sverige.

Samtliga produkter innehöll minst en av kemikalierna perfluorerade ämnen (PFC), nonylfenoletoxylater (NPE) eller ftalater, där PFC-halten i några fall överskred EU:gränsvärden. När man undersökte 21 par fotbollsskor fanns alla kemikalierna i de flesta av testexemplaren.

Dålig insyn

Enligt Therese Jacobson, marin ekotoxikolog på Greenpeace, bör vi inte oroa oss för de enskilda människorna som bär kläderna. Det främsta problemet ligger i stället i att de stora företagens produktion nu främst finns i länder där man har dålig insyn.

– Man har flyttat kemikalieproblematiken från Europa till länder där regelverket inte riktigt hunnit ikapp, som exempelvis Kina, säger hon.

Enligt Jacobson finns det än så länge inga regler när det kommer till import av varor som innehåller de här ämnena.

– Det leder det till att den totala kemikaliebördan även här i våra länder blir större.

Oklar skadlighet

I dag är man långt ifrån exakt i kunskapen om hur skadliga de här kemikalierna är för människor.

– Man misstänker att de kan vara hormonstörande och har exempelvis sett att perfluorerade ämnen kan ha reproduktionsstörande egenskaper, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Ett av problemen är att kemikalierna bryts ned väldigt långsamt.

– Får man in dem i kroppen så har man kvar dem länge. Det är det som gör att de kan orsaka skada, säger hon.