Foto: Christer Järeslätt

Färgad fläskfilé såldes som oxfilé i Sverige

Köttföretaget Heat i Svalöv är anmält för matfusk.

Tusentals kilo fläskfilé har färgats och sålts som oxfilé.

– Då kan man misstänka att det är en otillåten, farlig tillsats, säger Pontus Elvingsson vid livsmedelsverket till Svenska Dagbladet.

Fläskfilén färgades röd - och såldes som oxfilé.

Förutom att kunden blir lurad på pengar - och att religiösa personer ­riskerar äta griskött mot sin vilja - kan köttet vara hälso­farligt. Oxkött och fläskkött tillagas ju vid helt olika temperaturer.

– Många vill ha oxfilé nästan halvrå. Men om man äter ­halvrått fläskkött kan det ­finnas bakterier man mår dåligt av, säger statsinspektör Pontus Elvingsson på livs­medelsverket till Svenska Dagbladet.

Kund klagade

Det var kunderna själva som avslöjade den falska filén. En kund upplevde köttet som "blött" och klagade till grossisten Svensk Cater.

Svensk Cater hade köpt kött­et från ett företag som gått i konkurs.

När klagomålen började beställde Svensk Cater ett nytt parti kött direkt från det ­kursade företagets leverantör, Heat AB, med huvudkontor i Svalöv.

Svensk Cater skickade en bit argentinsk "oxfilé" och en bit ungersk "oxfilé" till livsmedelsverket för att testas. Båda var griskött.

– Jag provade själv produkten. Då upptäckte jag att den hade blivit enormt mycket injicerad och det var med ett färgämne, säger Tomas Narving på Svensk Cater till Svenska Dagbladet.

Kan vara giftigt ämne

Livsmedelsverket har gått ut och varnat EU-länderna. Sanno­likt är färgämnet som sprutades in i fläsk­filén ett ­giftigt ämne.

Svenska Cater har polisanmält Svalövsbaserade Heat.

"Grundlurad"

Svalövs kommun ska också polisanmäla - Heat har nämligen inte registrerat sig som livsmedelsföretag.

Åke Hultberg på Heat driver i sin tur en process mot sin leverantör.

– Jag har blivit grund­lurad, säger han till Svenska Dagbladet.