Rynkor, pigmentfläckar, läderhud... Få saker åldrar huden snabbare än solen. Men solåldrande, så kallad "photoaging", är inte en del av det naturliga åldrandet, utan kan undvikas.
En ny australiensk studie, som är den största som gjorts på området, visar att solskyddsfaktor skyddar huden mot för tidigt åldrande av solen.
- Om man inte utsätts för sol åldras man bara biologiskt. Solåldrad hud ger grövre hud, mer pigmentfläckar, ytliga blodkärl, och djupare rynkor. Det kan solskydd skydda mot, säger Margareta Frohm-Nilsson, hudläkare på Karolinska universitetssjukhuset och Hudläkargruppen.
Del av morgonrutinen
Vännerna Emily Krusell, 34, och Jennie Törner, 26, är båda sjuksköterskor med resor som största intresse.
- Jag använder solskyddsfaktor i ansiktet varje dag i min dagkräm, som en del av morgonrutinen, säger Jennie Törner.
När hon reser till soliga länder använder hon alltid solskyddsfaktor 50. Det gör Emily också, trots att hon har mörkare och mer soltålig hud.
- Även om jag löper mindre risk att få hudcancer så förstörs min hud av solen på samma sätt som Jennies. Om jag inte använder solkräm bränner jag mig och får pigmentfläckar, säger Emily Krusell.
Solen skadar huden och saboterar kollagenet och hudens elasticitet.
Solbränna är ett sätt för huden att skydda sig, en reaktion.
Ger slapp hud
- Solning ökar rynkor, pigmentering, ytliga blodkärl och ger slapp hud. Och väldigt mycket solning ökar cancerrisken, säger Margareta Frohm-Nilsson.
För några år sedan kom det rön om att det fanns cancerframkallande medel i solkräm. Men det är ingenting att oroa sig över, enligt Margareta Frohm-Nilsson.
- Nej, i Sverige togs de kritiserade ämnena bort. Och fortfarande kan man smörja in en naken råtta med det med enorma koncentrationer av de ämnen som det varnades för, så att för oss använda det under en begränsad tid är ändå ingen fara, säger hon.