Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Få vackra sommarben – 5 effektiva metoder

Semestern hägrar men många drar sig för att visa benen i shorts och kjol. Åderbråck drabbar var tredje svensk och ådernät är ännu vanligare. Med nya metoder kan du få sommarfina ben snabbt och säkert.

Och celluliterna då?

En annan åkomma som många letar efter en lösning på är celluliter. I dag finns både krämer, tabletter och behandlingar som lovar att få groparna på lår och rumpa att försvinna.

- Det mesta är bara trams. Det finns ingen behandling mot celluliter som är bestående och prisvärd, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén.

Det finns olika teorier kring hur och varför celluliter uppstår men det vi vet är att celluliter är helt normalt och att de allra flesta har dem. Även om det finns många behandlingar som inriktar sig på att minska underhudsfettet på de områden där celluliter finns är inte orsaken till groparna övervikt.

- Även smala kvinnor har celluliter. En bra livsstil skulle kunna minska risken att få fler celluliter, rör på dig och ät schyst mat. Börjar du träna och får muskler på benen kan det också göra att celluliterna inte syns lika mycket. Men mitt bästa råd att satsa energin på att försöka lära sig att tycka om sig själv och sin fantastiska kropp, inklusive celluliterna, säger Anna Bäsén.

Åderbrock och ådernät

Vad är åderbråck?

En ven i benet som har utvidgats, oftast på grund av att klaffarna i venen fungerar sämre eller att trycket i venen har ökat på grund av att väggarna i venerna är svaga. Åderbråck har ett ringlande förlopp längs benet och du kan se kärlet utifrån. Kvinnor får åderbråck något oftare än män och bidragande orsaker kan vara arv, hormoner eller graviditet. Åderbråck är inte farligt och de flesta får aldrig besvär av sitt åderbråck. Vissa känner smärta, obehag eller tyngdkänsla. Fem procent drabbas av eksem på benen och en procent får bensår till följd av bråcket. Stödstrumpor rekommenderas för att förebygga problem.

Vad är ådernät?

Millimetertunna strimmor som är blå eller röda, ådernät tros uppstå när blodkärlen letar efter en väg med minst motstånd och hamnar för nära hudytan. Ådernät, som också kallas ytliga blodkärl, yttrar sig oftast på benen. Absolut vanligast är runt knävecken och på låren. Ådernät är vanligt, åtta av tio vuxna har det. Risken att drabbas är större när du är gravid, överviktig, står mycket eller konsumerar mycket alkohol. Ådernät är helt ofarligt.

Blåröda strimmor eller synliga kärl på benen, åderbråck och ådernät är vanligt och kan kännas besvärligt.

- Många av mina patienter känner sig ledsna över sina ben. De tycker att åderbråck och ådernät sänker livskvaliteten och vill inte visa sina ben på stranden eller badhuset, säger Anders Holmberg som är kärlkirug och driver Scandinavian Venous Centre.

Även om åderbråck kan orsaka smärta, tyngdkänsla och bensår åtgärdar de flesta sina åderbråck av kosmetiska skäl. Expressens medicinreporter Anna Bäsén som har skrivit boken "Allt du behöver veta om skönhetsingrepp" menar att det i dag finns flera behandlingar som ger bra resultat.

- Förr gjorde man stora ingrepp som innebar lång sjukskrivning och högre risk för komplikationer. Nu har man förfinat teknikerna och läkningen går mycket snabbare, säger hon.

 

De nya metoderna innebär att man åtgärdar problemen med laser, radiofrekvens eller injektioner. Resultaten blir ofta bra och metoderna är säkrare än förr.

- Många som tidigare har dragit sig för att fixa sina åderbråck vågar nu göra det. Med de gamla metoderna kunde man få djupa infektioner, nervskador och också återfall då bråcket kom tillbaka. De nya sätten innebär mycket mindre trauma mot kroppen, säger Anders Holmberg.

 

För den som funderar på att behandla sina åderbråck eller ådernät finns det flera saker att tänka på. Att välja en behandling med bevisad effekt än ett av dem.

- Det tycker jag är ett grundkrav, det finns många behandlingar som inte ger de resultat som utlovas. Det är också bra att kolla upp vad som händer efteråt, vilka risker det finns, hur lång tid läkningen tar och vad man själv kan göra för att få bästa resultatet. Se till att den som utför behandlingen har ett schyst rykte och är en specialist inom just det området, säger Anna Bäsén.

 

 

 

5 effektiva metoder mot åderbråck och ådernät

ÅDERNÄT

BRA RESULTAT

1. Injektionsbehandling med lösning eller skum

Så funkar det: Kallas även scleroterapi och används för att eliminera ådernät. Injektioner sker med en tunn nål. Preparatet som används är antingen en lösning eller ett skum, det vanligaste preparatet heter aetoxysclerol. Lösningen eller skummet får ådernätet att klibba ihop och skrumpna bort. Resultatet syns inte direkt utan det tar tid för ådernätet att försvinna efter behandlingen. Det slutgiltiga resultatet kan ses efter några månader men du märker effekt redan efter några veckor.

Tid: Cirka 30 minuter.

Pris: 2000 kronor.

Resultat: Med tiden bleknar ådernätet och resultatet brukar bli bra. Hur många behandlingar som behövs är dock individuellt, oftast mellan en och fyra stycken med några veckors mellanrum.

Biverkningar: Preparatet kan i sällsynta fall ge upphov till allergiska reaktioner. Du kan även få en brun missfärgning på huden som försvinner efter några månader upp till ett år.

Att tänka på: Du behöver inte sjukskrivas efter behandling. Avstå från solning i åtta veckor. Försök promenera och håll i gång.

 

SKONSAM BEHANDLING

2. YAG-laser

Så funkar det: En skonsam och effektiv metod som fungerar bra på mindre blodkärl. Värmen från lasern gör att de synliga kärlen smälter ihop och försvinner, även om det kan ta ett tag för kroppen att absorbera dem. Hur låg tid det tar för ådernätet att försvinna helt är individuellt men resultat brukar synas efter sex veckor.

Tid: Mellan 15 och 60 minuter beroende på hur stort ådernätet är.

Pris: 2 000 kronor.

Resultat: Precis efter behandlingen kan du uppleva att ådernätet har blivit värre, det kan svullna och se rött ut men är en del av läkningen. Eftersom kroppen måste absorbera de förstörda kärlen kan det dröja tills du kan se det slutgiltiga resultatet.

Biverkningar: Det finns en liten risk för brännmärken i huden. Ju mer pigment du har desto större risk löper du att få pigmentbortfall som visar sig som små vita prickar.

Att tänka på: Använd hög solskyddsfaktor på det behandlade området då det är extra känsligt, solning kan leda till pigmentförändringar. De flesta behöver en till tre behandlingar.

 

ÅDERBRÅCK

FÖRSVINNER DIREKT

1. Laser

Så funkar det: En modern teknik som har ersatt gamla kirurgiska metoder. En tunn nål sticks in i kärlet, oftast vid knäet eller foten. Metoden bygger på att man stänger venen med värme. Behandlingen kallas endovenös, alltså att man behandlar från insidan. När lasern stänger igen kärlet kan inte blod strömma genom den och åderbråcket försvinner. Detta är inte samma slags laser som man använder för att behandla ådernät. Metoden utförs med lokalbedövning eller lugnande.

Tid: 1 timme.

Pris: 17-23 000 kronor.

Resultat: En kraftfull behandling som ger önskade resultat för de allra flesta. Åderbråcket försvinner direkt men du kan ha synliga blåmärken i tre till fyra veckor.

Biverkningar: Det finns en liten risk för blodpropp. Övergående känselnedsättning i ett litet område på benet. Pigmentsförändringar. Du kan även få små förhårdnader runt området som försvinner med tiden.

Att tänka på: Håll dig i rörelse och promenera mycket. Det sänker risken för blodpropp. Du behöver inte vara sjukskriven och kan börja träna igen så snart du vill.

 

GER INGA ÄRR

2. Radiofrekvensbehandling

Så funkar det: Liknar lasermetoden men här används i stället värme från radiofrekvensvågor. Läkaren gör en liten punktion av ådern och för upp en tunn kateter. Ådern hettas upp från insidan under korta perioder och åderbråcket skrumpnar och försvinner. Metoden ger inga ärr och utförs med lokalbedövning eller lugnande.

 

Tid: 1 timme.

Pris: 17-23 000 kronor.

Resultat: Motsvarande resultat som med lasern. Metoderna är likvärdiga i allt från pris till resultat, de använder bara olika energikällor.

Biverkningar: Liten risk för brännskada i huden, tillfälligt känselbortfall och liten risk för blodpropp.

Att tänka på: Håll dig i rörelse och promenera mycket. Det sänker risken för blodpropp. Du behöver inte vara sjukskriven och kan börja träna igen så snart du vill.

 

PASSAR SLINGRANDE ÅDROR

3. Virknålsteknik

Så funkar det: En äldre metod som passar bättre för de åderbråck som slingrar sig längs benen. Via millimetersmå stickhål dras synliga åderbråck ut med ett virkhålsliknande instrument. Denna metod görs ofta ihop med laserbehandling. Metoden utförs med lokalbedövning eller lugnande.

Tid: 1 timme.

Pris: Mellan 10 och 14 000 kronor. Behandlingen kan även ingå i priset som en del av annan behandling.

Resultat: Goda resultat. Virknålstekniken används då laser eller radiofrekvens inte är lämpligt eller när de andra metoderna behöver kompletteras för bästa resultat.

Biverkningar: Ger ibland känselbortfall på grund av en skada på ytliga nerver i huden. Detta försvinner ofta med tiden.

Att tänka på: Undvik att ligga i solen de första månaderna efter behandlingen. Använda hög solskyddsfaktor om du går barbent.

5 effektiva metoder mot åderbråck och ådernät

 

ÅDERNÄT

BRA RESULTAT

1. Injektionsbehandling med lösning eller skum

Så funkar det: Kallas även scleroterapi och används för att eliminera ådernät. Injektioner sker med en tunn nål. Preparatet som används är antingen en lösning eller ett skum, det vanligaste preparatet heter aetoxysclerol. Lösningen eller skummet får ådernätet att klibba ihop och skrumpna bort. Resultatet syns inte direkt utan det tar tid för ådernätet att försvinna efter behandlingen. Det slutgiltiga resultatet kan ses efter några månader men du märker effekt redan efter några veckor.

Tid: Cirka 30 minuter.

Pris: 2000 kronor.

Resultat: Med tiden bleknar ådernätet och resultatet brukar bli bra. Hur många behandlingar som behövs är dock individuellt, oftast mellan en och fyra stycken med några veckors mellanrum.

Biverkningar: Preparatet kan i sällsynta fall ge upphov till allergiska reaktioner. Du kan även få en brun missfärgning på huden som försvinner efter några månader upp till ett år.

Att tänka på: Du behöver inte sjukskrivas efter behandling. Avstå från solning i åtta veckor. Försök promenera och håll i gång.

 

SKONSAM BEHANDLING

2. YAG-laser

Så funkar det: En skonsam och effektiv metod som fungerar bra på mindre blodkärl. Värmen från lasern gör att de synliga kärlen smälter ihop och försvinner, även om det kan ta ett tag för kroppen att absorbera dem. Hur låg tid det tar för ådernätet att försvinna helt är individuellt men resultat brukar synas efter sex veckor.

Tid: Mellan 15 och 60 minuter beroende på hur stort ådernätet är.

Pris: 2 000 kronor.

Resultat: Precis efter behandlingen kan du uppleva att ådernätet har blivit värre, det kan svullna och se rött ut men är en del av läkningen. Eftersom kroppen måste absorbera de förstörda kärlen kan det dröja tills du kan se det slutgiltiga resultatet.

Biverkningar: Det finns en liten risk för brännmärken i huden. Ju mer pigment du har desto större risk löper du att få pigmentbortfall som visar sig som små vita prickar.

Att tänka på: Använd hög solskyddsfaktor på det behandlade området då det är extra känsligt, solning kan leda till pigmentförändringar. De flesta behöver en till tre behandlingar.

 

ÅDERBRÅCK

FÖRSVINNER DIREKT

1. Laser

Så funkar det: En modern teknik som har ersatt gamla kirurgiska metoder. En tunn nål sticks in i kärlet, oftast vid knäet eller foten. Metoden bygger på att man stänger venen med värme. Behandlingen kallas endovenös, alltså att man behandlar från insidan. När lasern stänger igen kärlet kan inte blod strömma genom den och åderbråcket försvinner. Detta är inte samma slags laser som man använder för att behandla ådernät. Metoden utförs med lokalbedövning eller lugnande.

Tid: 1 timme.

Pris: 17-23 000 kronor.

Resultat: En kraftfull behandling som ger önskade resultat för de allra flesta. Åderbråcket försvinner direkt men du kan ha synliga blåmärken i tre till fyra veckor.

Biverkningar: Det finns en liten risk för blodpropp. Övergående känselnedsättning i ett litet område på benet. Pigmentsförändringar. Du kan även få små förhårdnader runt området som försvinner med tiden.

Att tänka på: Håll dig i rörelse och promenera mycket. Det sänker risken för blodpropp. Du behöver inte vara sjukskriven och kan börja träna igen så snart du vill.

 

GER INGA ÄRR

2. Radiofrekvensbehandling

Så funkar det: Liknar lasermetoden men här används i stället värme från radiofrekvensvågor. Läkaren gör en liten punktion av ådern och för upp en tunn kateter. Ådern hettas upp från insidan under korta perioder och åderbråcket skrumpnar och försvinner. Metoden ger inga ärr och utförs med lokalbedövning eller lugnande.

Tid: 1 timme.

Pris: 17-23 000 kronor.

Resultat: Motsvarande resultat som med lasern. Metoderna är likvärdiga i allt från pris till resultat, de använder bara olika energikällor.

Biverkningar: Liten risk för brännskada i huden, tillfälligt känselbortfall och liten risk för blodpropp.

Att tänka på: Håll dig i rörelse och promenera mycket. Det sänker risken för blodpropp. Du behöver inte vara sjukskriven och kan börja träna igen så snart du vill.

 

PASSAR SLINGRANDE ÅDROR

3. Virknålsteknik

Så funkar det: En äldre metod som passar bättre för de åderbråck som slingrar sig längs benen. Via millimetersmå stickhål dras synliga åderbråck ut med ett virkhålsliknande instrument. Denna metod görs ofta ihop med laserbehandling. Metoden utförs med lokalbedövning eller lugnande.

Tid: 1 timme.

Pris: Mellan 10 och 14 000 kronor. Behandlingen kan även ingå i priset som en del av annan behandling.

Resultat: Goda resultat. Virknålstekniken används då laser eller radiofrekvens inte är lämpligt eller när de andra metoderna behöver kompletteras för bästa resultat.

Biverkningar: Ger ibland känselbortfall på grund av en skada på ytliga nerver i huden. Detta försvinner ofta med tiden.

Att tänka på: Undvik att ligga i solen de första månaderna efter behandlingen. Använda hög solskyddsfaktor om du går barbent.