Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 aug 2014 14:16

Få platt mage snabbt – välj bort vitt gluten

Svullen känsla i magen? Jobbiga gaser? Dålig hy? Svårt att gå ner i vikt? Att sluta med mjöl kan vara lösningen för att må bättre!

Det här är skälen till att många av världens kostexperter rekommenderar att undvika gluten.

Kan en glutenfri kost vara lösningen för att bli av med akne, magproblem och övervikt? Ja, tror många kostexperter runtom i världen. Att skippa vete, råg och korn är en trend som blir allt starkare, även i Sverige. På Amazons topplista över de mest sålda dietböckerna handlade fem av tolv om att just bli smalare, piggare och friskare utan gluten.

– Att äta glutenfritt har blivit jättestort och det är ännu större i USA. Vi har sett att gluten kan skapa problem även hos de som inte lider av glutenintolerans, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

 

Glutenintolerans, celiaki, innebär att det finns antikroppar i blodet som reagerar mot de proteiner som finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Sjukdomen orsakar skador på tunntarmens slemhinna och för de drabbade gäller det att äta glutenfritt hela livet för att hålla sig frisk. Men det finns de som upplever symptom trots att de inte kan diagnostiseras med celiaki.

– Hos en del personer kan gluten göra att det börjar läcka i tarmen, vilket gör att proteiner från maten kommer ut i kroppen. Det skapar inflammationer. Många som har IBS (mag- och tarmproblem) blir hjälpta av att utesluta gluten, man kanske blir dålig i magen av allt möjligt men när man äter glutenfritt kan det bli så att man tål det mesta igen, säger Kristina Andersson.

Är det farligt att äta gluten?

– För den som inte får symptom av att äta gluten är det inte farligt. Det finns ingen mening med att ta bort gluten ur kosten om man inte vet varför man gör det. Men för vissa kan det göra skillnad, framför allt handlar det om magproblem men även ledbesvär, hudproblem, migrän eller pollenallergi verkar kunna lindras av att äta glutenfritt.

 

För den som vill gå ner i vikt kan en glutenfri kost vara ett sätt att rensa bort halvfabrikat och kaloririka sötsaker som bullar, kakor och kex.

– Men det räcker inte med att bara sluta äta gluten för att gå ner i vikt. Många av de glutenfria halvfabrikaten innehåller mycket socker och en glutenfri kaka behöver inte vara bättre än en vanlig. Men det finns många råvaror som är naturligt glutenfria, som bovete, rotfrukter och baljväxter. En positiv bonus med att äta glutenfritt kan vara att du äter mindre av sådant du inte behöver som bröd och bullar.

 

Lars Stenhammar, docent och överläkare på Barnkliniken i Norrköping, har i många år forskat på frågor som rör glutenintolerans. Även om han mestadels arbetar med patienter som diagnostiserade med sjukdomen celiaki vet han att många fler än så upplever att de mår bättre av en glutenfri kost.

– Just glutenöverkänslighet är ett mycket hett forskningsområde just nu och det pratas mycket om det. Jag tror på de som säger att de får mindre problem med magen och annat genom att ta bort gluten ur kosten men varför det är så kan vi faktiskt inte förklara i dagens läge, säger han.

 

I Sverige är sjukdomen celiaki vanligare än i många andra länder. Cirka en procent av befolkningen är diagnostiserade med sjukdomen men vi vet också att många kan vara drabbade utan att veta om det. Hos barn är symtomen ofta magproblem men för vuxna kan sjukdomsbilden vara mer diffus. Trötthet, depression och blodbrist kan vara skäl för utredning.

– Sannolikt är vi inte gjorda för de mängderna gluten vi äter i dag. Dessutom berikas ofta köpebröd med extra gluten för att det ska bli luftigare. Mängderna vi äter kan definitivt vara en del av problemet även om det finns många andra faktorer.