Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 okt 2010 14:51

Uppdaterad 1 nov 2010 08:02

Få friska tänder i Polen

Personalen på tandvårdskliniken i Gdansk pratar svenska.

Personalen på tandvårdskliniken i Gdansk pratar svenska.

Tandläkarrädda Anna tog lågprisflyget från Skavsta till Gdansk och till tandläkaren som förändrade hennes liv.
- Det var det bästa jag gjort, nu blir jag bemött på ett helt annat sätt, säger hon.

Anna Wester fixade sina tänder i Polen.


Sedan några år biter sig Polen fast som ett av Europas mest prisvärda länder när det gäller tandvård. Kultur, hälsohem och billig sprit får i dag konkurrens av moderna tandläkarkliniker med en service som även omfattar resor, hotell och tips på vanliga turistgöromål som sevärdheter och bra krogar.
En av alla som lockats dit är Anna Wester, en ung arbetssökande kvinna. Hon hade inte varit hos tandläkaren sedan hon slutade gå på skolans obligatoriska besök hos Folktandvården. Åren gick och rädslan var så stark att hon fick tandläkarterapi via Landstinget, men det hjälpte inte.
– Det blir så utdraget att gå till tandläkaren här hemma, man får kanske en timme per behandling vilket gör att man måste gå under en sådan lång tid. Det gjorde mig skräckslagen.
En höstdag 2008 bestämde hon sig för att det var dags att sluta nonchalera sina tandproblem. Hon var trött på att alltid dölja munnen med händerna.

Billigare i Polen

Anna bokade tid hos en tandläkare i Sverige där man kunde få bli nedsövd och gick dit för en konsultation. Undersökningen visade att hon behövde en ganska omfattande behandling. I stort sett var alla tänderna skadade. De gav henne två offerter, en som omfattade fix av hela under- och överkäken på 168 000 kronor och en på cirka 68 000 för det mest akuta vilket innebar att hon nödgades dra ut flera tänder.
– Då började jag leta på internet efter tandvård utomlands och den första träffen var en klinik i Polen med svensktalande personal. Jag skickade ett mejl och fick svar inom en timme. En kort tid senare satt jag på planet till Gdansk där jag blev hämtad och körd till mottagningen.
Efter röntgen gick en kvinnlig tandläkare igenom olika förslag och material. Hon skulle bland annat få en brygga, nya kronor, lagningar, rotfyllning, bettskena och tandstensborttagning.
– Det fanns ingen stress och de lyssnade på mig. Jag fick veta att man kunde avbryta när som helst och jag fick koncentrerade behandlingar som varade i flera timmar.
Anna kände sig lugn, hon hade plötsligt kontroll över situationen och behövde inte längre bli sövd.

Fick ersättning

Utöver alla lagningar och bryggor ville hon också bleka tänderna och få snyggare framtänder, behandlingar som inte omfattas av högkostnadsskyddet men som i Polen bara kostar cirka 1 500 kronor. Sammantaget slutade prislappen på 105 000 kronor varav högkostnadsskyddet skulle ge henne tillbaka 64 000 kronor. Pappersexercisen med formulär, journalkopior och röntgen sköttes av kliniken. En process som tyvärr drog ut på tiden, först efter nio månader fick hon sin ersättning.
– Att det tog lång tid berodde på att försäkringskassans tandläkare hade gjort en annan bedömning och underkände fyra kronor, vilket medförde kompletteringar och en del pappersarbete. Kronorna blev godkända till sist och Anna fick den ersättning vi hade kalkylerat med från början, säger Jörgen Petersen på Medica Travel.

Nöjd med behandlingen

Mellan hösten 2008 och våren 2009 reste Anna ner till Gdansk sex gånger, hon stannade två till tre dagar vid varje besök. Mellan tandläkarbesöken passade hon på att besöka gamla stan, shoppa och äta middag med andra influgna patienter. Jörgen fungerade som reseledare och gav tips och råd om sevärdheter och bra restauranger.
– Jag kommer att fortsätta åka till Polen en gång om året för kontroll. Nu kan jag skratta och visa att jag är glad. Detta var utan tvekan det bästa jag har gjort.