Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 mar 2011 14:09

Uppdaterad 24 mar 2011 14:23

Få balans med ayurveda

HARMONI. Janesh Vaidya är författare, föreläsare och ayurvedaläkare som gärna ser att vi strävar efter balans i livet.

HARMONI. Janesh Vaidya är författare, föreläsare och ayurvedaläkare som gärna ser att vi strävar efter balans i livet.

Är du pitta, kapha eller vata? Inom den ayur­vediska läkekonsten delas människor in i olika kropps- och personlighetstyper. Hälsogurun Janesh Vaidya vet vad som får just dig att bli mer balanserad i vardagen.
Ayurveda ­betyder "läran om livet" och är en flera ­tusen år gammal läkekonst med ursprung i Indien. På senare år har ayurveda som bland annat bygger på uråldrig yoga, meditation, massagetekniker och en strikt vegetarisk kosthållning, blivit alltmer populär i västvärlden.
Filosofin grundar sig på idén om att vi människor tillhör olika element och därmed olika kropps-/personlighetstyper, så kallade doshor, kapha (vatten), pitta (eld) och vata (luft). Vi har alla en mix av alla tre doshorna i oss men en av dem är alltid dominerande. Och för att vara vårt bästa och friskaste jag gäller det att doshan är i balans.

Coachar kändisar och stjärnor

Författaren och ayurveda­läkaren Janesh Vaidya har praktiserat och föreläst om den indiska filosofin i många år och har coachat allt från svenska skådespelare till superkända Hollywoodstjärnor. Han vet direkt när han träffar en ny människa vilken dosha personen tillhör och konstaterar utan att blinka att jag är en pitta när vi träffas på kafé Yoga­yama i Stockholm. Känne­tecken för pitta-personer är ljus hy och eldigt tempera­ment, vilket stämmer in bra på mig. En pitta i obalans riskerar att bli alltför argsint, speciellt under press, säger han. Vilket tyvärr också stämmer bra.
I ayurveda handlar det om att sträva efter balans mellan de olika elementen så att inte något av dem blir för dominerande.

Leva i harmoni

Det viktiga för ett långt och hälsosamt liv är enligt ayurvedisk tradition att leva i harmoni med sin kropp och att äta det som just din kroppstyp mår bra av.
- All mat passar inte för alla människor och en del människor mår bra av att träna intensivt medan andra mår bättre av lugn träning, säger Janesh.
Är du en pitta ska du undvika för starkt kryddad mat, medan en vata ska minska på kaffet och kapha-personer ska röra mycket på sig. Janesh påpekar att ayurveda handlar om ett helhetstänk. De mentala processerna är minst lika viktiga för vårt välbefinnande, säger han.
- Om du kontrollerar dina tankar kontrollerar du ditt liv, säger han.
Nedan delar han med sig av sina bästa må bra-tips!