Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 jun 2014 11:33

Extraslag kan vara dold hjärtsjukdom

Ett träningspass då och då är ett av de bästa sätten att minska risken för förmaksflimmer.

Ett träningspass då och då är ett av de bästa sätten att minska risken för förmaksflimmer.

Lider du av extra hjärtslag?

Det kan vara förmaksflimmer som i sin tur kan leda till stroke.

- Många med förmaksflimmer vet inte om att de har det. Man kan ofta bara upptäcka det med EKG, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid Karolinska institutet.

Extra hjärtslag under en kort stund är vanligt och förekommer inom alla åldrar vilket oroar många. Oftast är det helt ofarligt, men plötslig hjärtrusning som inte går över kan vara farligt.

- Extraslag hos hjärtat är ofta godartade, men det kan också vara uttryck för hjärtsjukdomar. Alla har extraslag, men en del känner av det mer än andra. De ökar ofta i samband med exempelvis stress och sömnbrist och om man söker efter hjälp behandlar man den bakomliggande orsaken, säger Faris Al Khalili, hjärtspecialist på Stockholm Heart Center.

Kan vara förmaksflimmer

Men extraslag och hjärtrusning kan också vara förmaksflimmer vilket ger ökad risk för stroke.

Finns det de som har hjärtflimmer och kommer in för extra hjärtslag?

- Det förekommer, absolut. Det går inte att känna själv om man har förmaksflimmer utan det måste man mäta med EKG. Flimmer är allvarligt och ger en fem gånger ökad risk att drabbas av stroke. Har man även andra riskfaktorer som att man är gammal eller högt blodtryck ökar risken ännu mer.

Extraslag vanligt

Anna Norhammar, hjärt- och lungfondens forskare och docent i kardiologi, menar att det är viktigt att skilja på enstaka extra hjärtslag och längre perioder med oregelbunden hjärtrytm eller perioder med hög puls. Det är nämligen väldigt vanligt med extraslag hos friska personer och det kan upplevas obehagligt, men är oftast helt ofarligt.

- Om man däremot har extraslag och oregelbunden puls som håller i sig flera timmar eller om man känner andnöd och kallsvettighet ska man söka efter hjälp och kontrollera med ett EKG. Då kan man avgöra om det är snälla extraslag eller om det kan röra sig om en så kallad arytmi eller andra bakomliggande hjärtproblem. Förmaksflimmer är en sådan arytmi som om den är obehandlad kan leda till stroke, säger hon.

Många har tysta flimmer

Cirka en tredjedel av alla patienter med flimmer har inga symtom alls, tysta flimmer

Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid Karolinska institutet, har studerat 7 000 patienter som är runt 75 år. I den gruppen hittade de 5 procent som hade obehandlat flimmer - vilket gjorde att de hade en ökad risk för stroke. Nu har man satt in insatser och inom 4-5 år väntas man ha ett resultat som visar om man kan minska insjuknandet i stroke.

- De har fått blodförtunnande medel vilket minskar risker med cirka 70 procent. Men det är inte bara förmaksflimmer som ökar risken för stroke. Mycket tyder också på att många extraslag kan öka risken för stroke, men här krävs fler studier, säger Mårten Rosenqvist.

Relaterat