Experternas bästa hudtips
Hur tar man bäst hand om hyn?
Jonna: "Rengöringen är viktigast. Använd en mild och skonsam produkt utan de tensider (ytspänningssänkare, red anm) som ofta finns i vanlig tvål. Smörj in dig efteråt. Besök hudterapeut minst två gånger per år, helst var sjätte vecka. Olle: "Genom att må bra i största allmänhet. Undvik att röka, kröka och sola." Marie: "Skydda dig mot solen. Mjukgörande krämer är bra till torr hy. Rengöring är viktig, men tvål och vatten duger. Välj en mild tvål som inte irriterar eller ger eksem. Ibland kan det vara bra att fräscha upp huden med ansiktsvatten som är fritt från konstiga salter. Problem med torr hy uppstår ofta där vattnet är kalkrikt."
Hur mycket vård/krämer behövs?
Jonna: "Rengöring, ansiktsvatten och en bra hudkräm är ett absolut måste. Sedan tycker jag att man ska satsa på ögonkräm, peeling och ansiktsmask också. Det räcker att ägna 5-10 minuter om dagen åt hyn." Olle: "Det beror huden. Tvål och vatten räcker gott. Om man har normal till fet hy så behöver man inte vårda ansiktet alls. Den som är torr kan använda parfymfria mjukgörande krämer. För riktigt torr hy finns krämer med karbamid (syntetiskt framställt urinämne)." Marie: "Torr och kall väderlek kräver mer fuktbindare. Huden kan behöva hjälp att klara omställning mellan kall och varm luft. Beroende på arvsanlag och tvålprodukt behövs olika många produkter. Dagkräm ger fräschör, medan nattkräm gärna får vara lite fetare."
Vilken inverkan har kosten?
Jonna: "Jättestor! Undvik mycket socker och fett. Ät allsidigt och komplettera med multivitamin och mineraler. Zink och omega-3 är bra för dig som har problem med hyn. Drick mycket vatten." Olle: "Är man frisk i hyn har kosten liten inverkan. Den som lider av rosenfinnar blir röd i ansiktet av starkt kryddad mat och sprit. Att choklad skulle ge finnar är en myt." Marie: "Ganska stor inverkan. Sömn, motion, kost, ja hela livsstilen påverkar hyn. Det är viktigt att äta variationsrikt och inte vara extrem. Då behöver man heller inte undvika några särskilda saker."
Är dyra hudkrämer bättre än billiga?
Jonna: "Generellt sett, ja. Bakom de dyra krämerna är det oftast mer forskning och finare ingredienser. Dessutom är de dyrare varianterna drygare." Olle: "Nej, generellt sett finns det inget sådant samband." Marie: "Dyra kan ge en känsla av lyx som billigare produkter saknar. Men de inneboende egenskaperna i krämerna skiljer sig inte så mycket åt."
Finns det hudkrämer som fungerar?
Jonna: "Självklart! Mitt absoluta favoritmärke är det nya schweiziska Karin Herzog. Många kändisar använder hennes produkter och de funkar för alla hydtyper." Olle: "Att Jabu'she blivit godkänd i en instans räcker inte i forskarvärlden. Jag vill se kontroller i flera led innan jag köper att hudkrämerna håller vad de lovar. Receptbelagda vitamin A-krämer kan fungera mot rynkor, men en 60-åring kan aldrig få en 20-årings hy." Marie: "Vet inte, vi håller på att undersöka det just nu."
Vad gör den som har torr hud?
Jonna: "Ta extra närande produkter och en rengöring som innehåller olja. Dessutom kan du ha serum eller olja under dagkrämen. Tvätta inte ansiktet för ofta, särskilt inte under vintern." Olle: "Använd mjukgörande fuktighetskräm." Marie: "Välj en fet eller fuktgörande kräm som bromsar vattenavgången från huden. Glycerol gör att de torra hudavsnitten får en annan rörlighet och transparens."
Speciella råd när det gäller smink?
Jonna: "Använd gärna smink, det skyddar huden. Hellre en billig make-up-kräm än ingen alls. Men det är viktigt att tvätta bort sminket på kvällen." Olle: "Överdrivet bruk är aldrig bra." Marie: "Det finns nickel i all brun och svart mascara. Jag är skeptisk till växtextrakt och solfilter. Ofta får man betala extra för saker som påstås ha en positiv effekt, men dessa kan ge allergier.
Hur sköter man en blandhy?
Jonna: "Det finns bra produkter för blandhy, som rengöringsmjölk. Kolla att det finns solskydd eller filter i dagkrämen." Olle: "Den som har blandhy har egentligen inga problem med sin hy. Blir man torr får man använda mjukgörande krämer." Marie: "Köp produkter som riktar sig till blandhy. T-zonskräm på fetare partier och mjukgörande på andra partier fungerar bra."
Ska man undvika vissa ingredienser?
Jonna: "Jag föredrar naturliga preparat framför kemiska. Mineraloljor täpper till exempel till huden. Petroliumbiprodukter och lanolin (ullfett, red anm) likaså." Olle: "Ja, parfym ska man vara försiktig med. Naturprodukter är oftast de som är mest allergiframkallande. Teatree-oil reagerar många på." Marie: "Vissa konserveringsmedel är allergiframkallande. Jag är mer orolig för biverkningar av produkter som lovar mycket. Om tillverkarna inte undersöker biverkningarna tillräckligt noga kan krämerna snarare ge skador än persikohy."
Bästa tipset för att motverka fet hud?
Jonna: "Djuprengörande, löddrande produkter. Välj balanserande produkter, inte uttorkande med alkohol." Olle: "Tvätta ansiktet lite oftare." Marie: "Använd inte lika feta krämer, utan bara sådana som är fuktbindande. Det finns gel och ansiktsvatten som tar bort glansen i hyn och suger upp fettet."
Vad gör man åt måttliga akneproblem?
Jonna: "Gå till hudterapeuten för tips och råd. Se över hur du lever och vad du äter. Ta kosttillskott i form av B-vitamin, zink och omega-3." Olle: "Sjukvården har bra medel mot finnar. Vänd dig till en privat dermatolog om primärvården tycker att du har lyxproblem. Peelingkrämer kan kanske hjälpa, men var försiktig." Marie: "Acnegel bromsar uppkomsten. Det gäller att hålla flödet öppet så att pormaskarna inte blir infekterade."