Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 maj 2014 14:27

Experterna tipsar: Ät mer och bränn ditt fett

Martina Johansson skippade sockret och började äta fett i stället. Numera är måendet på topp.

Martina Johansson skippade sockret och började äta fett i stället. Numera är måendet på topp.

Foto: Karin Grip

Mätt, belåten och full av energi - ändå försvinner de oönskade bilringarna.

Hur? Träna och fyll på med fett.

- Då får kroppen signal om att fett har kommit in så att fett kan brännas, säger Martina Johansson, författare till boken "Fettfrälst!".

29-åriga Martina Johansson i Göteborg, före detta forskare inom bioteknik, använde tidigare socker för att få upp energin, vilket fick motsatt effekt. Genom att ta bort sockret kom kraften tillbaka.

Efter att ha kommit i kontakt med LCHF började Martina Johansson också träna, något hon inte mäktat med under tiden socker var energikälla.

Var inte rädd för fett

I fjol släppte hon boken "Fettfrälst! Stark, frisk & snygg på högfettkost".

- Både fysisk prestanda och fettförbränning förbättras avsevärt med hjälp av lågkolhydratkost, och man behöver absolut inte vara rädd för fett.

Att träna tung styrketräning eller intervallträning på fastande mage gör att du får upp förbränningen ordentligt, berättar Martina Johansson.

- Dessutom frisätts andra viktiga fettförbrännande hormoner såsom tillväxthormon och testosteron. Genom att fylla på med fett efter träningen får kroppen signal om att fett har kommit in så att fett kan brännas.

Gyllene regel

Olga Rönnberg, personlig tränare och hälsorådgivare, menar att det största felet folk gör är att de äter för lite, inte för mycket. Men det finns några gyllene regler man bör tänka på.

- Ät när du är hungrig, inte när du har tråkigt. Och var inte rädd för fett, men överdriv inte.

fett bra.