1 av 4: Allt du behöver veta om vårens härligaste blomma.
2 av 4 Foto: INSTAGRAM / TWITTER
Forskaren varnar för att senaste Instagram-trenden kan ge livshotande konsekvenser, skriver Unilad.
3 av 4: Forskaren varnar för att senaste Instagram-trenden kan ge livshotande konsekvenser, skriver Unilad. Foto: INSTAGRAM
Många hälsosamma rätter dekoreras med blommor – som är allt annat än bra för hälsan.
4 av 4: Många hälsosamma rätter dekoreras med blommor – som är allt annat än bra för hälsan. Foto: TWITTER

Experten slår larm för farlig Instagram-trend

Botanikern James Wong har gått ut på Twitter med en allvarlig varning om trend han noterat på Instagram.

Han har märkt att allt fler hälsoprofiler dekorerar mat med blommor – och nu ryter han ifrån ordentligt.

Mattrender har länge varit omåttligt populära på Instagram – men aldrig tidigare dödligare. Nu varnar botanikern James Wong om den senaste trenden, som han menar är farlig.

Det är på Twitter som britten, känd från tv, beskriver hälsoriskerna i den dolda detaljen. Han menar att Instagramprofiler inte sällan dekorerar sin mat och dryck med olika giftiga blommor, rapporterar sajten Unilad.

https://twitter.com/Botanygeek/status/957499196155879424

Ett felaktigt men vanligt missförstånd

”En ny dag, en ny ”hälsosam” Instagram-användare som publicerar bilder av giftiga blommor på mat. Det kanske inte innehåller mjölk eller gluten, men det innehåller alkaloider. Symptom: Kliande, svullnad, (vid stor mängd) illamående, uppkastning, och krampanfall”, skriver han i en syrlig tweet – som nu gillas av över 3 500 personer.

En matprofil på Instagram med tiotusentals följare, från vilken James Wong tagit bilden till sin tweet har lagt upp flera kreationer toppade med giftiga blommor.

På bilden i fråga syns en variant av blomman Narkissus. 

– Dess evolutionära funktion är att stå emot attacker från växtätare, förklarar James Wong för Unilad.

 

LÄS ÄVEN: Instagram rapporterade bilderna som porr – nu får fotografen rätt 

 

Många har menat att det inte är någon fara så länge man inte äter blomman – men det menar botanikern är felaktigt.

– Växter utsöndrar sav från den skurna änden eller skadade ytor, och det är precis de delarna av blomman som är direkt kontakt med maten, säger han.

– Gifterna i denna blomma är dessutom högst vattenlösliga, så det vore väldigt enkelt för dem att blandas ned i maten.

James Wong menar att det är långt från första gången han ser detta farliga fenomen i sociala medier, och kände att han ville varna folk att hålla sig så långt borta från de giftiga blommorna som möjligt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!