Ett förhållande kräver hårt arbete och utrymme.
Ett förhållande kräver hårt arbete och utrymme. Foto: Jupiter images

Experten: Så håller ni liv i er relation

Åtta av tio svenskar känner stor kärlek till sin partner. Men både förälskelsen och kärleken minskar med åren. Det visar Expressens unika Demoskopundersökning.

Anna Wahlgren

FAKTA

Parrådgivarens viktigaste tips:
Acceptera olikheter

Ni är två individer, försök inte bli lika varandra. Låt den andra gå in i egna sfärer. Inse att du inte kan få ut allt av en enda person. Om du gillar att resa, men din partner vill spela golf, odla era intressen på varsitt håll.

Turas om att dra
Hitta former för att växeldra. Försök komma ur fasta roller som att en alltid tar initiativet, och den andre hänger på. Öva genom att byta roller. Bra både för jämställdhet och för att inte fastna i gamla hjulspår.

Mest kära är barnlösa par under 40, som varit tillsammans kortare tid än fem år. Men det går att hålla kärleken vid liv i ett långt förhållande, menar parrådgivare Lena Holst.

 – Ge varandra frihet och acceptera att ni är två olika individer, råder hon.

 Kärleken måste inte svalna med åren. Du kan nå nya nivåer av förälskelse, menar parrådgivare Lena Holst.

 – Man kan ju bli bättre och bättre i ett yrke. Varför skulle man inte kunna bli bättre i sitt förhållande?

 I början var allt lätt. Med tiden kom problemen: ni har olika värderingar, olika behov. Ni bråkar, eller har slutat kommunicera.

 – Ja, det här händer i många förhållanden. Man vet ju egentligen inte vem man blir förälskad i. Man blir delvis kär i en fantasi, man ger en person egenskaper som den kanske inte har, säger Lena Holst.

Arbeta med förhållandet

 Att känslorna avtar med åren är tydligt i Expressens stora undersökning. När förälskelsen avtar behöver man vara uppmärksam och börja arbeta med sitt förhållande. Att se att man kan välja att göra på nya sätt, utan att behöva förändra den man är, ändrar hela stämningen i förhållandet.

 – När båda är beredda att göra på nya sätt själv i stället för att försöka göra om sin partner, kan det börja hända saker. Och när båda rör sig kommer man till ett nytt stadium i förhållandet, och då kan känslan av euforisk nyförälskelse uppstå igen. Då barnen kommer minskar både förälskelsen och kärleken, visar undersökningen.

Kärleken kräver utrymme

 Inte alls konstigt, tycker Lena Holst:

 – Småbarnsåren är en intensiv period då man inte har så stort utrymme att satsa på relationen.

 För kärlek kräver utrymme, menar hon.

 – Numera krävs det så mycket av oss som människor. Men det går inte att komma ifrån att en bra relation behöver tid och uppmärksamhet från båda parter.