Anneli Ivarsson, överläkare och docent vid Umeå universitet, kritiserar glutentrenden.
Anneli Ivarsson, överläkare och docent vid Umeå universitet, kritiserar glutentrenden. Foto: Mattias Pettersson

Experten kritiserar glutenfria trenden

Glutenfria produkter slår nya säljrekord - trots att bara 2-3 procent har skäl att undvika dem.

Nu döms den glutenfria modedieten ut.

– De blir lurade att köpa en ­dyrare vara. För den stora majoriteten vore det bättre för hälsan att satsa sina pengar på frukt, grönsaker och fisk, säger Anneli Ivarsson, överläkare och docent vid Umeå universitet, till SvD.

Glutenfria alternativ har den senaste tiden blivit en populär hälsotrend.

Men nu dömer hälsoexperten Anneli Ivarsson ut dieten i en artikel i Svenska Dagbladet. Hon menar att det saknas skäl för den breda majoriteten att undvika gluten.

– Vår försäljning av glutenfritt ökade med 25 procent förra året. Det är en stark trend och jag tror på en fortsatt ökning. Vi utvidgar vårt sortiment av glutenfria ­varor, säger Christina Karlsson som är dietist på Ica till SvD.

Endast 2-3 procent av befolkningen lider av glutenintolerans celiaki och enligt forskarna är det bara de här personerna som bör äta glutenfritt.

– Jag är helt emot den glutenfria modetrenden. De jag talar om, de som har glutenintolerans, är 3 procent av befolkningen. De övriga 97 procenten kan äta gluten, säger Anneli Ivarsson, överläkare och docent vid Umeå universitet, till SvD.

 

På 1980-talet ökade antalet unga som inte tålde gluten från en halv procent till nära 3 procent i vilket enligt henne hängde samman med ändrade kostråd för spädbarn. När detta korrigerades sjönk antalet fall igen.

Om man misstänker att man lider av sjukdomen bör man enligt Anneli Ivarsson ta kontakt med läkare och inte själv experimentera med glutenfri kost.

Detta eftersom läkare för att upptäcka sjukdomen letar efter tecken på att kroppen reagerar på gluten. För att kunna ställa rätt diagnos är det därför en då är det en förutsättning att man ätit gluten under lång tid.

Anneli Ivarsson menar därför att den stora majoriteten inte har några skäl att slopa glutenprodukter.

– De blir lurade att köpa en ­dyrare vara. För den stora majoriteten vore det bättre för hälsan att satsa sina pengar på frukt, grönsaker och fisk, säger hon till SvD.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!