Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ewa Söderström Skiöldebrand bjuder in till fest.Ewa Söderström Skiöldebrand bjuder in till fest.Ewa Söderström Skiöldebrand bjuder in till fest.
Ewa Söderström Skiöldebrand bjuder in till fest. Foto: LENA HOLMSÄTER

Ewas bästa grilltips

1. Välj rätt marinad, det förbättrar GI-värdet på hela måltiden. Så ta alltid för vana att ha i lite citron eller vinäger. Det sura/syrliga gör att det tar längre tid för maten att brytas ned och därmed fördröjs blodsockerhöjningen.

 

 2. Välj GI-sänkande tillbehör. Bönsallad är ett bra tillbehör eftersom bönorna innehåller vattenlösliga fibrer. De bildar gelé som lägger sig utmed tunntarmsväggen och gör att det tar längre tid för glukosen att komma ut i blodet.

 

 3. Satsa på protein. Protein både mättar och förbränner fett allra bäst. Ät hellre två biffar än en för att få optimal effekt.

 

 4. Testa fettförbrännande kryddor. Krydda gärna marinaden med starka kryddor som till exempel chili, curry, dijonsenap, vitlök för att öka förbränningen i kroppen.

 

 5. Välj GI-vänliga kolhydrater. Grilla grönsaker och ät som tillbehör till biffen. Droppa några droppar oliv- eller rapsolja på grönsakerna så får du i dig bra fett. Dessutom kan kroppen bara ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K tillsammans med fett.

 

 6. Gör GI-sänkande röror till grillmaten. Ett bra exempel är hummus som innehåller vattenlösliga fibrer. Guacamole är gjord på avokado som innehåller bra fett som mättar och fettförbrännande kryddor. 

 

 7. Satsa på GI-vänlig fisk. Grilla lax eller makrill. De innehåller bra protein och fett som både mättar och förbränner.

 

 8. Välj GI-vänliga kolhydratstillbehör. Kall potatissallad är bra 

 eftersom kokt, kall potatis har lågt GI - för att stärkelsestrukturen ändras när den kokta potatisen blir nerkyld.