Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 jan 2005 11:06

Uppdaterad 21 jan 2005 11:12

EU vill stoppa barnreklam

EU hotar livsmedelsindustrin med barnreklamförbud om den inte slutar med reklam som är riktad till barn. Snabbmatskedjorna får ett år på sig för att ändra sina reklamvanor.
Jag tycker det är mycket bra av EU att ta upp denna fråga, säger Claude Marcus, expert på barnfetma.
EU har fått nog av fetman som drabbar allt fler barn i unionen. Därför måste livsmedelsindustrin ta sitt ansvar och sluta med snabbmatsreklam som är riktad till barn samt förbättra sin produktinformation. Annars hotar EU med reklamförbud.

"Måste vara försiktig"

Claude Marcus som är barnläkare och expert på fetmasjukdomar hyllar det steget. – Barn har betydligt svårare att hantera den här typen av reklam än vuxna. Av det skälet måste man vara mycket mera försiktig med reklam till barn, säger Marcus. Överviktiga barn får svårt att röra sig, blir trötta och kan dessutom utveckla diabetes, astma och andra sjukdomar som är kopplade till övervikten.

Tror inte på förbud

Magnus Wikner som är marknadsdirektör för svenska McDonald’s tror inte på reklamförbud utan på en självreglering. – Industrin måste i diskussion med experter och politiker successivt ta större ansvar och ändra sin kommunikation i det här.