Ett par glas vin om dagen förlänger livet

Ett par glas vin om dagen förlänger livet.
Måttligt alkoholintag minskar risken att dö i förtid med 23 procent, visar en ny grekisk studie.
- Lite alkohol är hälsosammare än ingen alkohol alls, säger hjärtläkaren Mats Börjesson.

FAKTA

Njut av vin och lev längre
Måttlig alkoholkonsumtion, motsvarande 10-50 gram ren alkohol per dag för män och 5-25 gram för kvinnor förlänger livet enligt den grekiska studien. Det motsvarar max fyra deciliter vin, två glas, om dagen för män och max två deciliter vin, ett glas, om dagen för kvinnor.
Hög alkoholkonsumtion innebär stora risker, för akuta olycksfall, alkoholberoende och i längden för sjukdomar som skrumplever och cancer.

Ät och drick som en grek - och lev längre. Medelhavsdieten har visat sig ge ett friskt och långt liv. En ny grekisk studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften British medical journal, visar vilka komponenter i dieten som har de hälsosamma effekterna.
Måttlig konsumtion av alkohol, motsvarande upp till ett glas vin om dagen för kvinnor och två glas för män, visade sig vara allra viktigast.

"Inte överraskande"

- Det är inte överraskande. Vin innehåller antioxidanter som motverkar åderförkalkning, säger Mats Börjesson, hjärtläkare vid Östra sjukhuset i Göteborg.
Alkoholen fungerar som ett slags rostskyddsmedel för kärlen. Grekiska professorn Dimitrios Trichopoulos menar att det också är bra för upptaget av näringsämnen.
– Vill man leva länge ska man dricka måttliga mängder rött eller vitt vin till maten, säger han till Dagens Nyheter.
De andra livsförlängande ingredienserna i medelhavsdieten är, i fallande ordning, att äta lite kött och charkprodukter, mycket grönsaker, mycket frukt och nötter, olivolja och mycket baljväxter.