Foto: Laupa Magnus

Ett glas vin om dagen bra – men inte för alla

Ett glas vin om dagen förlänger livet, brukar det heta.

Men riktigt så enkelt är det inte.

Enligt en ny studie är det bara personer med en viss gensammansättning som kan skydda sitt hjärta med hjälp av alkohol.

Så mycket är lagom

Med "måttlig alkoholkonsumtion" avses två drinkar (eller glas vin) per dag för män och en drink (eller ett glas vin) per dag för kvinnor.

Vin, och i synnerhet den röda varianten, sägs vara bra för oss i flera avseenden. Oftast handlar de forskningsgrundade hälsorekommendationerna om att ett glas rödvin om dagen kan verka förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdom.

Men alla ni som tagit rådet som en förevändning för att få sippa cabernet sauvignon utan dåligt samvete: sakta i backarna. För nu visar en ny svensk studie att det bara är vissa av oss som kan åtnjuta de goda effekterna av en daglig (och liten) konsumtion.

 

LÄS MER: Kött och vin gör mannen mer fertil

LÄS OCKSÅ: Norsk artist åt upp sin höft – med ett glas vin

 

Forskare vid Göteborgs universitet har nämligen upptäckt att ett måttligt vindrickande enbart är gynnsamt för de 15 procent av befolkningen som bär på en speciell genetisk uppsättning. Varken vinet eller generna besitter ett starkt hjärtskydd var och en för sig, utan det är en kombination av de båda som bidrar.

Undersökningen har genomförts bland 600 svenskar, som fått lämna blodprov och svara på frågor om sina levnads- och alkoholvanor.

Resultaten borgar för framtida gentester där man kan utreda vilken grupp man tillhör.

– Det skulle vara användbart när man ska ge hälsoråd om alkoholkonsumtion, säger professor Dag Thelle enligt IFLScience.