Foto: Jörgen Hildebrandt

Ernst Kirchsteigers 11 bästa råd om livet

Här delar den populära programledaren Ernst Kirchsteiger, 55, med sig av sina 11 bästa livsråd.

1 Använd dina fem sinnen

Vi slarvar ofta med våra sinnen i den här rationella världen. Det kan gå en hel dag utan att vi fångat någon doft. Se varandra! För mig är det viktigt att uppfatta om min fru är trött, glad eller ledsen. Och Ulla märker snabbt om jag inte lyssnar. Ta i varandra, smek och kramas. Ha koll på hur längesen det var ni tog i varandra. Kärlek måste man ha. Klappa och nosa på varandra. Ulla luktar väldigt gott i nacken, jag älskar hennes doft där.

2 Dutta inte

Varken i inredning eller livet. Gör saker rejält i stället. Är det värt att göra så är det värt att göra ordentligt. Det är livsfarligt att dutta, man tappar bara kontrollen och det kostar en massa pengar. I värsta fall tappar man också lusten.

3 Upprepa bra saker

Lägg märke till och gör om det som du vet att du gillar. Plocka trattkantareller eller gå ut med en hund. Bli inte lat. Ha en njutningsagenda som du plockar fram. Man behöver inte söka nya, stora upplevelser hela tiden.

4 Avstå det du helst vill

Vi vill så mycket i livet. Ibland gör det ont som sjutton att avstå. Men i långa loppet är det ibland helt rätt. Det kan vara ett hus som man egentligen inte har råd med, där ett köp skulle innebära många uppoffringar och få negativa konsekvenser.

5 Turas om att dra den tunga vagnen

Jag och Ulla har dragit vagnen i olika faser i livet. Jag har inte alltid varit den starka, utan fått åka med och vila. Sen byter man, men hela tiden i framåtrörelse. Vissa män går nog vilse här, de tror att de måste vara den starka jämt. Se varandra som en resurs i stället.

6 Jämför dig inte med andra

Alla måste bygga sin egen livskonstruktion. Det kommer sällan en domare och jämför senare i livet. Man bygger sin egen lycka. Vi är olika, går i gång på olika saker. Bli bra på ditt eget liv.

7 Lyssna på musik

Det är nästan aldrig riktigt tyst hemma hos oss, kan vara gregorianska munkar som hummar i bakgrunden. Musik har en väldigt stark påverkan på mig. Jag använder det för att varva ner.

8 Duka till fest i vardagen

Det går att ta fram finporslinet och äta blodpudding med vitkål på. Lyfta det lite, utan märkvärdiga råvaror. En sketen måndag kan man tända levande ljus och njuta. Hämta en pelargonia och sätta på bordet, så har man en större upplevelse.

9 Prata med varandra

Och stanna i samtalet. Vi sneglar på mobilen och är ständigt på väg någon annanstans. Jag önskar vi kunde vara mer kontinentala, sitta länge, se varandra i ögonen och prata till punkt. Vänskap är den viktigaste pensionsförsäkring du kan skaffa dig, planera inte in vännerna i luckor. Kom ihåg vad vänner berättat och ta upp det nästa gång. Alla vill bli sedda.

10 Vänta in dig själv

Ibland springer man i väg från sig själv. Vad har jag egentligen gjort under dagen? Ta fram en fåtölj, sätt dig ner och tänk. Detta gör jag ofta framåt eftermiddagen och kvällen. Sätter mig ner och tomglor. Då ser man en tvåmetersperson som bara glor rakt fram. Jag sorterar, går igenom dagen. Det har jag verkligen behov av. Väntar in mig själv.

11 Hitta din rytm i livet

Sätt gränser och försök hitta balans. När barnen är små, försök prioritera dem i stället för arbetet, om det går. Det handlar om att leva medvetet. Vara snäll mot sig själv. Det är lätt att bli extremt sträng mot sig själv och hamna på platser där man absolut inte vill vara. Jag är själv väldigt försiktig med det.

Aktuellt just nu