Enkla knepen för att slippa pirr i benen

1 av 3: Har du svårt att sova? Testa Erika Kits Göleviks yogaövningar innan läggdags

Lena Leissner, överläkare och sömnforskare.

Foto: Maria Bergman

2 av 3: Lena Leissner, överläkare och sömnforskare.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

Pirrar det i benen när du försöker somna? Då kan du lida av folksjukdomen Willis-Ekboms sjukdom.

Överläkaren och sömnforskaren Lena Leissner ger enkla tips för att slippa problemen.

– Det kan räcka med sömnråd och att man börjar vårda sin sömn, säger hon.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Willis-Ekboms sjukdom, tidigare kallad ”restless legs” är en folksjukdom som ungefär var tionde vuxen i Sverige lider av.  Symptomen ger en känsla av ”pirr i benen”, vilket kan leda till sömnsvårigheter. Enligt överläkaren och sömnforskaren Lena Leissner upplevs symptomen olika från individ till individ.

– Ingen sjukhistoria är den andra lik när det gäller den här åkomman. Somliga kan uppleva att det pirrar lite i musklerna och somliga upplever verkligen att det är en borrmaskin som kör rätt in i benen på dem, säger överläkaren och sömnforskaren Lena Leissner.

Sjukdomen kan ha stor inverkan på både den fysiska och psykiska hälsan, men det finns en del knep att ta till för att lindra besvären, säger Lena Leissner.

Att undvika nikotin och alkohol och att införa regelbundna sömntider kan ha en positiv effekt – och Lena Leissner rekommenderar att pröva att kyla ner benen vid läggdags.

– De flesta tycker att det känns lindrande, säger Lena Leissner.

Fler kvinnor än män drabbas

Orsaken till sjukdomen är okänd är fortfarande okänd. Och enligt Lena Leissner, som har jobbat med sömnstörningar och Willis-Ekboms sjukdom i över 30 år, är det många läkare som inte tar sjukdomen på allvar.

– Det går inte en vecka utan att jag har patienter som inte blivit förstådda när de sökt vård. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att förstå för läkarkåren.

Leissner berättar att det är nästan dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas av sjukdomen.

– Det beror på den starka kopplingen till järnbrist, som är vanligare hos kvinnor. Det har också en koppling till graviditet.

Då behövs läkemedelshjälp

Sjukdomen brukar delas in i att vara primär eller sekundär. Den primära varianten är ofta ärftlig.

– Ungefär en tredjedel av de som lider av Willis-Ekboms sjukdom har en förändring i sina kromosomer. De har alltså en ärftlig variant av sjukdomen. 

Den sekundera varianten kan bero på brist av järn eller vitaminer.

Hur sjukdomen behandlas beror på graden av problematik. 

– Har man en lindrig problematik så kan det räcka med sömnråd och att man börjar vårda sin sömn. Har man en värre problematik så behöver man ofta läkemedelshjälp också.

Tips för att slippa pirr i benen

Vårda din sömn

– Det som gäller i första hand är det lite tråkiga ordet ”sömnhygien”. Man ska tänka på att ha regelbundna tider för sänggående och uppstigning, sju dagar i veckan, säger Lena Leissner.

 

Undvik att träna på kvällen

– Att sitta och slita och slita på ett gym på kvällarna är definitivt inte att rekommendera om man har Willis-Ekboms sjukdom. En kvällspromenad är inga bekymmer, säger Lena Leissner.

 

Kyl ner benen

– Temperaturförändringar kan vara positivt för många. De flesta tycker att det känns lindrande att kyla ner benen innan man går och lägger sig. Det kan göras på olika sätt: med en fläkt som står riktad mot benen, duscha benen med kallt vatten eller att lägga kylklampar i den nedre delen av sängen. Enstaka patienter tycker i stället att det känns skönt med värme, men de är få, säger Lena Leissner.

 

Skippa nikotinet

– Mängden av nikotin man förbrukar, korrelerar till graden av problematik med Willis-Ekboms sjukdom, säger Lena Leissner.

 

Skippa alkoholen

– Framförallt färgade alkoholdrycker som rödvin är riskabelt och det har att göra med ämnen som finns i framför allt druvskal, säger Lena Leissner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här