Barbro Ragge, 71, tränar under ledning av Eva Ekvall Hansson. Träningen ger en kick. Yrseln känns bättre och jag är inte lika rädd att trilla längre, säger hon.
Barbro Ragge, 71, tränar under ledning av Eva Ekvall Hansson. Träningen ger en kick. Yrseln känns bättre och jag är inte lika rädd att trilla längre, säger hon. Foto: KROON PETER

Enkel övning tar bort yrseln

Svår yrsel är ett folkhälsoproblem. Var fjärde svensk måste söka hjälp. 

Nu finns effektiv hjälp för de flesta, visar svensk forskning.

- Yrsel går att träna bort, säger sjukgymnasten Eva Ekvall Hansson.

Yrsel är ett mycket vanligt bekymmer. En fjärdedel av alla svenskar drabbas någon gång i livet av så svår yrsel att de måste söka läkarhjälp. Vanligast är yrsel bland kvinnor och äldre. - Men det kan drabba alla. Min yngsta patient var 15 år och min äldsta 100 år, säger forskaren Eva Ekvall Hansson vid Lunds universitet. Hennes avhandling visar att fysisk träning är en effektiv behandlingsmetod.

Vågar inte gå ut

 Många som lider av yrsel försöker undvika de rörelser som gör att det snurrar i huvudet och vänder sig i magen. Vissa, särskilt äldre, vågar inte gå ut för att de är rädda för att bli snurriga och ramla omkull. Yrsel är också en vanlig orsak till att äldre faller. Den nya träningsmetoden går ut på att - under trygga former - bli så yr som möjligt. Patienterna får exempelvis stå på ett svajigt underlag, blunda och snabbt vrida huvudet fram och tillbaka eller gå baklänges samtidigt som de vrider på huvudet. - Balanssystemet måste tränas. Man ska bli yr, helst tappa balansen och trilla, fast inte så man slår sig förstås, säger Eva Ekvall Hansson.

Blivit stadigare

 Barbro Ragge, 71, har ramlat fyra gånger. Hon har gått på "yrselträning" i ett par veckor och känner sig redan stadigare. - Jag är inte lika rädd för att gå ut längre och förhoppningsvis blir det ännu bättre, säger hon.  Träningsmetoden hjälper mot yrsel på grund av åldersförändringar, som en följd av pisksnärtsskada eller på grund av infektioner i balansorganet. Eva Ekvall Hanssons studie visat att de patienter som tränade fick bättre balans och led mindre av yrsel än de som inte tränade.