Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 dec 2013 13:26

Energidryck farligt för barn och hjärtsjuka

Energidrycker får ditt hjärta att slå hårdare.

Det har forskare vid universitet i Bonn i Tyskland upptäckt, skriver BBC.

– Barn och hjärtsjuka bör avstå från energidryckerna, rekommenderar forskarna.

Forskarteamet lät 17 personer dricka en dryck där 100 milliliter innehöll 32 milligram koffein och 400 milligram taurin, två ämnen som är vanliga i populära energidrycker.

När forskarna sedan studerade testpersonernas hjärtslag visade det sig en timme efter att energidrycken intagits, drog sig hjärtats vänstra kammare, som pumpar runt blodet i kroppen, hårdare.

– Fram till nu har vi inte vetat exakt vilken effekt de här dryckerna har på hjärtat. Mängden koffein i dem kan vara upp till tre gånger högre än i exempelvis kaffe eller cola, säger doktor Jonas Dorner till BBC.

– Det finns många biverkningar från ett högt koffeinintag, höjd puls, hjärtklappning, höjt blodtryck och i värsta fall hjärtinfarkter och dödsfall.

Påverkar hjärtats sammandragningar

Hans team presenterade resultaten vid en forskarkonferens i USA och rekommenderade då att barn och människor med oregelbundna hjärtslag inte bör dricka energidryckerna.

– Vi har visat att energidrycker har en påverkan på kort sikt på hjärtats sammandragningar. Men vi vet inte exakt hur detta påverkar exempelvis dagliga aktiviteter eller idrottsprestationer, säger Jonas Dorner.