Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
02:26Premium
"Lämna den jag älskar? Nej, skulle inte tror det." Så reagerar nog de flesta av oss inför att lämna den som står oss allra närmast."Lämna den jag älskar? Nej, skulle inte tror det." Så reagerar nog de flesta av oss inför att lämna den som står oss allra närmast."Lämna den jag älskar? Nej, skulle inte tror det." Så reagerar nog de flesta av oss inför att lämna den som står oss allra närmast.
Men det finns tillfällen när det destruktiva i relationen har tagit över och vi inte riktigt vill se det.Men det finns tillfällen när det destruktiva i relationen har tagit över och vi inte riktigt vill se det.Men det finns tillfällen när det destruktiva i relationen har tagit över och vi inte riktigt vill se det.
1 AV 3
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 3
"Lämna den jag älskar? Nej, skulle inte tror det." Så reagerar nog de flesta av oss inför att lämna den som står oss allra närmast.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Men det finns tillfällen när det destruktiva i relationen har tagit över och vi inte riktigt vill se det.
Foto: Shutterstock

Enda 8 gångerna du ska lämna den du verkligen älskar

"Lämna den jag älskar? Nej, skulle inte tror det."

Så reagerar nog de flesta av oss inför att lämna den som står oss allra närmast.

Men det finns tillfällen när det destruktiva i relationen har tagit över och vi inte riktigt vill se det.

Tillfällen då den enda vettiga utvägen är att bryta upp – hur ont det än gör.

Ni som var så kära i varandra, allt verkade så lätt och framtiden såg ljus ut. Men så gick tiden och plötsligt har det smugit sig in destruktiva mönster i relationen. Du kommer ofta på dig själv med att känna dig frustrerad och uppgiven över var ni har hamnat. Det här var inte vad du hoppades på. Men ni älskar ju fortfarande varandra och delar en historia. Och romantiken finns fortfarande där ibland.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

Mellanläget gör oss olyckliga

Här väljer vi många gånger det vi anser vara den enklaste vägen. Vi stannar och försöker bortse från det som inte är bra. Men att gå runt i det där mellanläget, där något hela tiden skaver, kan göra oss riktigt olyckliga. Ett uppbrott kan trots allt leda till något bättre, när man har tagit sig igenom själva krisen.

Men när är det då läge att dra sig ur relationen? Enkelt uttryckt: när vågskålen väger tyngre på den negativa än den positiva sidan är det dags att göra något åt situationen. Ni förtjänar båda en chans att bli lyckliga.

Det finns tillfällen då det inte är någon tvekan om att man ska lämna, som vid fysisk eller psykisk misshandel, men så finns det lägen när det inte är lika självklart. Här listar vi, med inspiration av sajten Elite Daily åtta sådana situationer som faktiskt borde leda till uppbrott.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

1. Du utsätts för otrohet

En otrohet behöver inte nödvändigtvis innebära att relationen omedelbart tar slut. Många väljer att förlåta och kämpar för att gå vidare. Inget fel i det, allt beror förstås på situationen och hur ni klarar av att hantera det som har hänt.

Men om det händer flera gånger, eller om ni märker att det faktiskt inte går att släppa det som har hänt hur mycket ni än försöker, kan det vara dags att inse att det inte kommer att fungera.

Om det som har hänt ligger där som en blöt filt över relationen och fortsätter att skapa problem med tilliten mellan er måste du acceptera att det är dags att avsluta relationen. Även om det gör ont när du gör det är det förmodligen vad som kommer att göra dig lyckligast i längden.

LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhållande

2. Relationen gör dig olycklig

Våra relationer påverkar oss i olika grad beroende på hur stor betydelse vi ger dem. Ju mer vi älskar någon och ju närmare vi står varandra, desto större inverkan har relationen på oss.

Därför kommer en intim och nära relation också påverka hur vi generellt mår i livet. Är det saker som skaver i relationen kan det göra att du känner dig nedstämd och sorgsen över det mesta. Det kan bli svårare att uppskatta saker du egentligen brukar tycka om, eftersom relationsproblemen över på hela din tillvaro.

Så, var ärlig mot dig själv. Om du märker att relationen gör dig olycklig och den känslan inte släpper trots försök att förbättra saker mellan er är det dags att lämna.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

3. Fler dåliga stunder än bra

I en relation går det förstås upp och ner. Ingen relation är en dans på rosor för jämnan. Det händer saker i livet och mellan er som påverkar. Det här är helt normalt och något man måste acceptera i en längre relation.

Men när du märker att det negativa i relationen överskuggar de ljusa stunderna är det något som inte stämmer. Ni inledde förmodligen relationen för att den gjorde er lyckliga och om det sedan förändras till det motsatta måste ni tillslut inse hur det ligger till.

Det räcker inte att basera relationen på minnen och det som en gång var fint. Om det inte längre är så verkligheten ser ut är det dags att avsluta det som gör er ledsna.

LÄS OCKSÅ: Lyckligare skilsmässa – 25 saker du bör veta

4. Ingen framtid ihop

Vi vill alla bli älskade och många av oss är rädda för att bli ensamma. Det här kan göra att vi ibland lite för lättvindigt väljer att gå in i en relation, som kanske egentligen inte är hundra procent bra. Vi väljer att inte se problemen eller känna efter för mycket – eftersom alternativet att vara ensamma känns så mycket värre.

Men det här är en dålig anledning till att stanna i en relation som inte är helt bra. Om du innerst inne har svårt att se en framtid ihop, eller hoppas på att träffa någon annan som du känner starkare för, borde du göra slut. Det är varken schyst mot dig själv eller din partner att stanna i något halvdant.

Inbilla dig inte att det ni har är starkare och bättre än det egentligen är. Det kommer bara orsaka problem och bitterhet mellan er. Var hellre själv tills du hittar rätt.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

5. Du förtjänar bättre

Innerst inne vet du att du är värd så mycket mer än det du får i din nuvarande relation. Men du tycker så mycket om personen och hoppas hela tiden på att det ska bli bättre mellan er. Gör inte det. Om du inte känner att du får det du vill ha av din partner i form av kärlek, respekt och tillgivenhet bör du lämna relationen.

Du ska vara med någon som uppskattar dig för den du är. Inte någon som tar dig för givet eller klagar på dig. Då är det helt enkelt inte rätt. Du ska bli upplyft, glad och peppad av din partner. Inte vara med någon som trycker ner och gör dig osäker.

Det finns en bra person där ute som kommer att älska dig fullt ut, så slösa inte tid och energi på någon som inte kan ge dig det du behöver.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet 

6. Brist på tillit

Tillit är en av grundstenarna i en relation, och om den delen saknas kommer det inte gå att bygga upp något bra.

Litar ni inte på varandra kommer det att skapa negativitet i relationen, som svartsjuka eller en allmän misstro mot din partner. Här måste ni gå till botten med vad som är problemet och försöka lösa det.

Men går det inte att öka tilliten mellan er är ni helt enkelt i fel sällskap. Om något hänt som skadat förtroendet mellan er, måste ni båda vara beredda att ställa saker till rätta igen.

Är ni inte beredda att kämpa är relationen inte värd att lägga mer tid på. Och ibland måste man inse att det finns saker som inte går att reparera, hur gärna ni än vill.

7. Känslor för någon annan

Du kanske upplever relationen du är i som bra och funktionell. Men så träffar du någon som får hela världen att skälva till. Är det så här det kan kännas? Du kan inte sluta tänka på den nya personen och känslorna du hyser för din nuvarande partner bleknar i jämförelse.

Det händer att vi träffar någon annan som vi känner starkare för trots att vi redan befinner oss i en relation. Och visst, det kan vara värt att fundera på vad som kan ligga bakom. Om du och din partner går igenom en tuff period kanske känslorna snarare är ett sug efter "något annat" som känns mindre komplicerat, till exempel.

Men om du verkligen blir kär i någon annan kan det vara bra att våga lite och se om det här kan vara början på en fin kärlekshistoria. Du skulle förmodligen inte ha blivit kär i en annan person om du hade det bra med din nuvarande partner. Så hur det än går med den nya kärleken var det nog dags för din gamla relation att ta slut ändå.

8. Du älskar inte tillräckligt

Du kan inte förmå dig att älska din partner på det sätt som du tycker att hen förtjänar att få bli älskad. Eller så älskar du verkligen din partner, men av olika anledningar kan du ändå inte ge personen det hen behöver. Du kanske inte befinner dig på rätt plats i livet själv, och har inte förmågan att leva upp till det personen behöver för att vara lycklig.

Att leva med någon man ständigt gör besviken är ingen bra idé. Då är det schystare mot alla inblandade att göra slut. Det här är den svåra vägen, eftersom ni båda kommer att bli väldigt ledsna. Men kom ihåg att det också kan vara en stor kärlekshandling att lämna. Då ger du din partner en chans att få uppleva kärlek med någon som kan ge hen allt det där du inte kan.