Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En tyst hjärtinfarkt kan leda till diffusa symptom.
En tyst hjärtinfarkt kan leda till diffusa symptom.
En tyst hjärtinfarkt kan leda till diffusa symptom.
Professor Jan Nilsson.
Professor Jan Nilsson.
Professor Jan Nilsson.
1 AV 2
En tyst hjärtinfarkt kan leda till diffusa symptom.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Professor Jan Nilsson.
Foto: Mårten Levin / Hjärt- och lungfonden

Tyst hjärtinfarkt: Fem vanliga tecken

En tyst hjärtinfarkt ser inte ut som på tv.

Läkare varnar för att en hjärtinfarkt kan ge okända symptom, särskilt hos kvinnor.

Långt ifrån alla som drabbas av hjärtinfarkt får kraftiga bröstsmärtor - det kan komma smygande i diffusa symtom och kännas som tandvärk eller magkatarr.

– Hälften av alla som får en tyst hjärtinfarkt är döda inom tio år, säger professor Jan Nilsson.

Sinnesbilden av en hjärtinfarkt är starka bröstsmärtor där den drabbade tar sig för hjärtat och segnar ner och dör. Men väldigt många hjärtinfarkter har symptom som är långt i från så dramatiska.

– Oro i bröstet, andnöd och orkeslöshet kan alla vara tecken på en hjärt­infarkt. Ett vanligt missförstånd är också att det måste stråla ut i vänster arm. Därför avfärdar många patienter sina hjärtinfarkter, om den drabbade i stället har ont i höger arm, säger Bertil Lindahl, överläkare och professor i kardiologi, på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

En nackdel med tysta hjärtinfarkter är att man inte alltid får reda på att man haft en förrän långt senare.
Kanske känner man obehag, illamående, värk i andra kroppsdelar än i hjärtat, men man lägger sällan ihop bilden och söker vård.
– Det kan vara en man som är i 70-årsåldern som får en tyst hjärtinfarkt. Kanske upplever han andnöd efter det, och så upptäcker man det ett halvår senare när man gör ett ultraljud, säger Johan Herlitz, kardiolog och professor på forskningscentret för prehospital sjukvård i Borås.

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar

Vad är en tyst hjärtinfarkt?

Det mest typiska symptomet vid hjärtinfarkt är plötsliga smärtor i bröstet. Smärtan kan variera och kännas svår, djup och sprängande. Smärtan är ihållande och kan vara olika stark. Smärtan kan även stråla ut till en arm eller till båda, eller till hals, nacke, käkar, mage eller rygg.

Smärta som sitter i minst 15 minuter och kombineras med hjärtklappning, illamående, andnöd, kallsvett, yrsel eller svimning talar än starkare för att det är en hjärtinfarkt. Många känner sig samtidigt rädda och har ångest.

5 tecken på en tyst hjärtinfarkt

En tyst hjärtinfarkt behöver inte göra ont och symptomen kan vara vaga. Andnöd, stark trötthet, illamående och obehag eller värk i andra delar av kroppen, som magen eller ryggen, är exempel på symptom vid tysta hjärtinfarkter.

– Tyst hjärtinfarkt är vanligare hos kvinnor. Det kan vara så att kvinnor har bortförklarat symptomen, men det finns också sådant som talar för att symptomen kan vara lite mer diffusa hos kvinnor, säger Jan Nilsson och fortsätter: 

– Det hänger samman med att kvinnor är äldre när de drabbas, för ju äldre man blir desto mer diffusa brukar symptomen bli.

Både män och kvinnor kan drabbas av hjärtinfarkter. Symptomen förekommer hos både kvinnor och män. 

Värk i käkarna eller skulderpartiet, tryck över bröstet eller tyngdkänsla, ont i magen, orkeslöshet och andnöd, stark trötthet, yrsel eller illamående kan också vara symptom på hjärtinfarkt. 

Hjärtinfarkter som inte kännetecknas av de typiska symtomen ovan kallas ”tysta hjärtinfarkter”. Det är en typ av hjärtinfarkt utan smärta eller med mycket vaga symptom, exempelvis andnöd och stark trötthet. Tysta hjärtinfarkter upptäcks ofta långt efteråt. De är vanligare bland kvinnor än män. Även denna typ av hjärtinfarkt skadar hjärtat, samtidigt som risken att drabbas igen ökar. 

LÄS OCKSÅ: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp för

Tyst hjärtinfarkt ökar risk för återfall

Sedan finns det tysta hjärt­infarkter som kan gå helt obemärkta förbi, men ändå lämna ett ärr i hjärtat. Och sannolik­heten att drabbas av en ny hjärtinfarkt ökar. Tack vare utvecklad röntgenteknik kan sjukvården i dag mycket enklare upptäcka om en patient haft en tyst hjärt­infarkt tidigare.

– Tysta hjärtinfarkter är väldigt farliga. Hälften av alla som drabbas dör inom tio år, säger professor Jan Nilsson, ord­förande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

DET HÄR ÄR HJÄRTINFARKT - SÅ SKA MAN GÖRA OM NÅGON DRABBAS

Symptom vid hjärtinfarkt

Kända symtom för en hjärtinfarkt är kraftiga bröstsmärtor. Men även allmän oro i bröstet, andnöd, plötslig orkeslöshet kan också vara symtom. Extrem trötthet under flera veckor kan förebåda hjärt­infarkt, framför allt hos kvinnor. Tyst infarkt ger inte typiska besvär och upptäcks ofta långt efteråt.

Orsaker

Den vanligaste orsaken bland medelålders och äldre är åder­förfettning i kransartärerna. Om inlagringen i kärlväggen brister bildas en klump koagulerat blod. Hjärtinfarkt kan också uppstå av att en blodpropp bildats och täpper till ett kärl som inte har haft inlagringar, det är vanligare hos kvinnor än hos män.

Vad är en hjärtinfarkt?

En blodpropp kan täppa till kärlet och avbryta blodströmmen. Man får då en hjärt­infarkt. Området som drabbas av bristande blodtillförsel skadas om blodproppen inte snabbt löses upp. Utan syre dör hjärtcellerna i området. Skadan kan vara dödlig.

Misstänker hjärtinfarkt, vad kan man göra?

Det är viktigt att uppsöka läkare omgående om du misstänker att du eller någon annan drabbats av en hjärtinfarkt. Senare kan man vända sig till patientföreningens Hjärt- och Lungsjukas riksförbund för ytter­ligare hjälp utöver sjukvård och rehabilitering.

Hur många drabbas av hjärtinfarkt?

2011 fick 36 000 svenskar hjärtinfarkt. 20 till 40 procent av dem var tysta hjärtinfarkter.

Källa: Hjärt- och lungfonden, Hjärt- och Lungsjukas riksförbund, professor Jan Nilsson.

2011 drabbades 36 000 svenskar av hjärtinfarkt. Mellan 20 till 40 procent av dem var tysta. Kvinnor söker vård senare än män och relaterar mer sällan symptomen till hjärtsjukdom. Just tysta hjärtinfarkter drabbar oftare kvinnor än män.

Det är högre risk att dö av sin hjärtinfarkt för en drabbad kvinna än för en man - 29 % jämfört med 25 %, enligt Socialstyrelsens statistik för 2014. En orsak är att kvinnors symtom i vissa fall kan vara mindre tydliga.
– Om vi jämför kvinnor och män i hjärtinfarkt är likheterna mer påtagliga än skillnaderna. Bröstsmärta är det tydligaste symtomet.

Men ungefär fyra av tio kvinnor får inte den typiska bröstsmärtan, jämfört med tre av tio män.

Äldre har tysta infarkter i högre utsträckning än yngre personer, men det finns inga garantier att symtomen är tydliga för att du har en lägre ålder.
– Vi vet att tyst hjärtinfarkt inte är helt ovanligt, säger Johan Herlitz.

Ta inga risker: Ring 112

Därför ska kvinnor ta det säkra före det osäkra och ringa 112 tidigare.
Att få vård snabbt är viktigt för ens framtida livskvalitet.
– När jag började se patienter med hjärtinfarkt - på 70-talet - var en hjärtinfarkt nästan liktydigt med inträdesbiljett till dödsriket, minns Johan Herlitz.
– I dag kan man oftast säga till patienten. "Vi har återställt flödet i hjärtat, du har fått reda på dina riskfaktorer", och vi kan behandla dem. I och med det minskar risken för framtida hjärt-kärlhändelser.

LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? Det här kan du göra åt det

Vanliga riskfaktorer

Nedanstående faktorer förklarar 90 procent av alla hjärtinfarkter

Rökning

Högt blodtryck

Höga blodfetter

Bukfetma

Psykosocial stress

Diabetes

Tre faktorer minskade risken:

Fysisk aktivitet

Regelbunden konsumtion av frukt & grönsaker

Måttlig alkoholkonsumtion

Symtomen du aldrig ska ignorera