En salt metod mot astma och allergi

SALT-KARL. 40 minuter ska man sitta och andas in den salta luften. GT:s pollenallergiske reporter Erik Holmlund ger metoden en chans.

Foto: Joachim Nywall

SALT-KARL. 40 minuter ska man sitta och andas in den salta luften. GT:s pollenallergiske reporter Erik Holmlund ger metoden en chans.

TROLLHÄTTAN. Tre ton kritvit salt på väggar, golv och tak. Västsveriges första saltrum är här - kanske kan det lindra dina astma och allergibesvär. GT:s allergiske reporter testade. - Har man problem så är det värt ett försök, säger ägaren till Saltrummet, Sven-Erik Augustsson.

Andra har också läst

Ett stort glas vatten och ett par blå plasttossor.
Det är förberedelserna innan jag får kliva in i Trollhättans splitt nya saltrum. Vattnet eftersom saltet gör luften torr och tossorna för att golvet betår av salt. Faktum är att allt är inbäddat i tre ton salt. Golv, väggar och tak är av salt och en generator fortsätter att pumpa ut saltstoft i luften.
- Det tar en vecka att bygga ett sånt här saltrum. Man kastar saltet på väggarna och blandar med vatten för att få fäste. I slutet använder man en särskild bindningsvätska.
Saltrummet har varit i gång i knappt två veckor. Kunderna har redan hittat dit och enligt Sven-Erik Augustsson är de flesta nöjda.

Lättare att andas

- Efter några besök märker många att det blir lättare att andas. Saltet rensar liksom ut lungorna och luftvägarna. Kunder från Malmö, Norge och Göteborg har redan hittat hit.
Men fungerar det verkligen? Forskarna vågar inte säga det, men inom alternativmedicinen säger man sig ha nöjda kunder.
- Svensk sjukvård är visserligen bra, men man är väldigt rädd för alternativa metoder. Man kan ju alltid testa.

Inget som rekommenderas

Några vetenskapliga belägg för att saltrummet verkligen fungerar finns ännu inte och saltterapi är därför inget som rekommenderas av svensk sjukvård.
I Östeuropa används däremot terapin flitigt och Sven-Eriks Augustssons fru, Katrin Löhnus, försöker nu ta med sig trenden från Estland.
Som pollenallergiker testar jag gärna saltrummet. Saltgeneratorn susar lätt i bakgrunden och jag slappnar av till tonerna av Sagan om ringens ledmotiv.
Det känns behagligt och under varje andetag är det tydligt att jag inte andas in vanlig luft, men efter en session är det svårt att märka effekt, enligt Sven-Erik Augustsson.

FAKTA

Behandling i saltrum kallas haloterapi. Halo är grekiska och betyder just salt. Salt har länge ansetts bra mot luftsjukdomar. Tidigare användes saltgruvor för att bota diverse lungsjukdomar. Saltkammare eller saltrum försöker efterlikna den miljön. Östeuropa är haloterapins mecka. I Sverige finns endast ett fåtal saltrum. Än så länge finns de i Vilhelmina, Säffle, Stockholm, Deje, Malmö och nu ett i Trollhättan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här