ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

En grön minut hjälper mot stress

Publicerad 19 aug 2010 15.02
De människor som snabbt kunde minska farlig och uttröttande stress ökade sina överlevnadschanser.

De människor som snabbt kunde minska farlig och uttröttande stress ökade sina överlevnadschanser.

Foto: Thinkstock

Kasta en blick på träden utanför fönstret - och undvik att gå in i väggen. Bara en minut i sol och natur dämpar blodtryck, puls och stresshormoner.
Miljöpsykologen Roger Ulrich säger att naturens påverkan har med evolution att göra, de människor som snabbt kunde minska farlig och uttröttande stress ökade sina överlevnadschanser.
Studier i flera länder visar att fin utsikt ger färre sjukdagar och mindre stress, samtidigt som det gör att man arbetar mer effektivt. Och naturens inverkan påverkas inte av vilken miljö vi är vana vid.
- Oavsett om man är uppvuxen i centrala Tokyo eller på landet så har naturen en bra inverkan, berättar Roger Ulrich som är gästprofessor vid Chalmers och professor vid Texas A&M University i USA.

Träd minskar stress

Intresset för avstressande natur ökar, både vårdinrättningar och företag väljer att ta in alltmer grönt i verksamheten, berättar Eva-Lena Larsson som är verksamhetsledare vid Gröna rehab på Botaniska trädgården i Göteborg.
- Människor i stadsmiljö med träd är mindre stressade än människor i en stadsmiljö utan träd, berättar hon. Gröna rehab drivs av västra Götalandsregionen och i dagarna är verksamheten värd för en konferens där ledande forskare diskuterar natur och hälsa.

Frida Karlsson/TT